Toto sú najväčšie obavy študentov v zahraničí

Štúdium v zahraničí predstavuje jedinečnú príležitosť pre mladých ľudí, ktorí túžia po nových skúsenostiach, rozšírení si obzorov a nadobudnutiu medzinárodnej perspektívy. Hoci táto dobrodružná cesta prináša množstvo výhod, mnohí študenti sa stále obávajú a cítia neistotu, keď príde na rozhodnutie vycestovať do neznámeho prostredia za účelom vzdelávania. Naša study advisor Ivana zisťovala, aké strachy máte spojené so štúdiom v zahraničí. Mnohí z vás sa jej zverili s istými obavami, ktoré majú alebo mali, a preto sa ich pokúsime v nasledujúcom článku rozobrať do podrobna a presvedčiť vás, že štúdium v zahraničí je skvelou voľbou a netreba sa báť! Toto sú najväčšie obavy študentov v zahraničí.

PRVÁ OBAVA: JAZYKOVÁ BARIÉRA

Prvou a najčastejšou obavou, ktorá študentov odrazuje od štúdia v zahraničí, je jazyková bariéra. Ovládať cudzí jazyk na akademickej úrovni môže pôsobiť náročne. Strach, že nebudú schopní porozumieť prednáškam či nezvládnu zadania, môže spochybniť rozhodnutie vycestovať za štúdiom do zahraničia. Avšak dôležité je si uvedomiť, že študovať v prostredí, kde sa hovorí iným jazykom, môže byť práve tým správnym spôsobom, ako sa jazyku naozaj naučiť a prehlbovať svoje jazykové znalosti. O svojich obavách nám porozprávala aj študentka Ema: “Čo sa týka štúdia, s angličtinou som nakoniec žiadne veľké problémy nemala a ak som aj niečomu nerozumela, kamarátky mi to vždy ochotne vysvetlili. Čiže som mala zbytočné obavy a všetko dobre dopadlo. Teraz nemám absolútne problém s hovorením v angličtine a som aj sebavedomejšia. Stačí sa len rozhovoriť a veľmi rýchlo sa človek do toho dostane.”

DRUHÁ OBAVA: NENÁJDEM SI PRIATEĽOV

Po príchode do nového prostredia môžu študenti čeliť pocitu izolácie a osamelosti. Nová kultúra, nové prostredie a noví ľudia môžu vyvolať úzkosť a neistotu, čomu rozumieme. Nájsť si skutočných priateľov vyžaduje čas a trpezlivosť, a niektorí študenti môžu byť odradení prvotným pocitom osamelosti. Ale nezúfajte. S takýmito obavami sa podelili aj naši študenti.”Môj najväčší strach bol asi to, že si tu nenájdem kamarátov, resp. budem mať problém spoznať nových ľudí”, opisuje svoje skúsenosti Nina, ktorá však pokračuje: “ale vďaka tomu, že sme začali online to bolo o čosi jednoduchšie, lebo sme sa ako tak poznali ešte pred tým, než sme sa tu stretli. Taktiež univerzitné kluby a akcie pomohli, že som postretala veľa zaujímavých ľudí a hlavne super kamarátov z celého sveta. Takže odporúčam čo najviac sa socializovať a kamarátov si nájdete naozaj rýchlo. Netreba sa báť!

Študentka Rozália však priznala, že jej socializovanie trvalo dlhšie:”V mojom prípade to chcelo veľa času, keďže som si začala zvykať a cítiť sa dobre až po Vianociach (niekedy na konci januára, keď som prišla naspäť), čo znamená takmer po celom prvom semestri. Tým, že som spoznávala nových ľudí a postupne som sa nebála niekoho len tak osloviť, pozvať niekam alebo len tak pokecať, všetko bolo jednoduchšie a čím sa tie vzťahy formovali, tým bolo všetko ľahšie (vtedy som si uvedomila, že ten prvý semester mi chýbala iba spoločnosť, do ktorej som sa bála vstúpiť), ale teraz to beriem tak, že to tak malo byť a to bola tá moja cesta k spokojnosti, ktorú pociťujem teraz.” O svojej skúsenosti s novým prostredím porozprávala aj Ema: “Moje najvačšie obavy boli zo zapadnutia do kolektívu nakoľko som introvert a potom z toho ako budem zvládať štúdium biochémie v angličtine. Čo sa kolektívu týka, veľmi mi pomohol international freshers week, kde som spoznala veľa ľudí, s ktorými som bola na rovnakej lodi a s ktorými v podstate trávim najviac času až doteraz. Taktiež tomu veľmi napomohli rôzne spoznávacie aktivity, ktorých som sa zúčastnila a fakt, že som bývala na pomerne veľkom internáte, kde som neustále narazila na nových ľudí.” Laura opísala svoje dojmy narovinu:”Tie prvé dni sú určite ťažké, najviac mi pomohlo volať s ľuďmi doma, na Slovensku. Ale po pár dňoch som spoznala ďalších ľudí a už to bolo v pohode. Moja rada pre ostatných je, že tie prvé dni budú asi ťažké, ale ono sa to fakt zlepší veľmi rýchlo a bude to fajn.

TRETIA OBAVA: FINANCIE

Štúdium v zahraničí môže byť náročné na financie. Študenti majú obavy, či budú mať dostatok finančných prostriedkov na krytie nákladov na školné, ubytovanie, stravu a ďalšie výdavky počas pobytu v cudzej krajine. Táto obava je samozrejme oprávnená, pretože financie predstavujú dôležitú časť života študenta v zahraničí. Avšak nezúfajte, existuje mnoho štipendijných programov, grantov a pôžičiek, ktoré pomáhajú študentom financovať ich štúdium v zahraničí. Viac napríklad o grantoch v Holandsku píše naša study advisor Ivana v jej blogu. Investícia do vzdelania sa môže dlhodobo vyplatiť v podobe vyšších kvalifikácií a lepších pracovných príležitostí, takže neváhaj investovať do svojej budúcnosti!

Napríklad študentka Sofia sa neštíti práce a vie, že popri škole je dobré si privyrobiť: “Tak ten strach z financií je stále a asi bude dovtedy, až dokým sa nedostanem do takého bodu, že budem úplne finančne nezávislá od rodičov. Myslím, že viem, ako bojovať s tou obavou – tým, že budem pracovať a zarábať, tam iná možnosť nie je. Tým odbremením mojich rodičov a budem aj nezávislejšia.

ŠTVRTÁ OBAVA: NÁJDENIE SI UBYTOVANIA

Obavy zo získania ubytovania v zahraničí sú bežným pocitom, ktorý mnohí študenti zažívajú pred odchodom na štúdium. Dôležité je nechať sa týmito obavami neovládnuť a hľadať informácie a riešenia, ktoré im pomôžu urobiť to najlepšie rozhodnutie. Vyhľadávanie informácií, plánovanie a spolupráca s miestnymi aj ostatnými študentmi sú kľúčové faktory pre úspešné nájdenie vhodného ubytovania v zahraničí. V rámci našej agentúry robíme ubytovací seminár pre všetkych našich študentov, kde majú zhrnuté informácie ohľadom ubytovania – kde hľadať. Kladieme dôraz na to, aby tak urobili čo najskôr, prepájame ich so staršími študentami, upozorňujeme ich na deadliny. Ak má univerzita internát, tak vysvetľujeme, ako na to, posielame kompletné informácie v prehľadom ebooku s užitočnými linkami na plaformy, kde ubytovanie hľadať. Samozrejme, všetko si sami bookujú, my sme však aj veľký support, aby vedeli, kde začať a na čo sa orientovať. Čím skôr začnú hľadať ubytovanie, tým lepšie. Niektorí študenti dokonca vycestujú aj osobne, aby internáty či byty videli na vlastné oči.

PIATA OBAVA: NEZVLÁDNUTIE SYSTÉMU UČENIA

Na mnohých zahraničných univerzitách sa vzdelávanie zameriava na interakciu a zapájanie študentov. Miesto monotónnych prednášok zažiješ semináre, diskusie, skupinové práce a projekty. Tieto metódy umožňujú študentom aktívne sa podieľať na vyučovacom procese, klásť otázky a viesť diskusie, čo vedie k hlbšiemu porozumeniu a obohateniu učiva. Preto nuda na hodinách nehrozí. Aj študentka Lucia mala obavy zo zmeny štýlu učenia:”Vedela som, že v zahraničí sú eseje hlavná časť zadaní a ja nerada píšem, preto som obávala že kvôli tomu ma univerzita nebude zaujímať. Nakoniec sa mi všetko vyvrátilo lebo je to celkom pohoda, všetko sa dá stíhať aj rozumieť. Eseje sú hlavne súhrny prieskumov, takže sa to dá zvládnuť. Keď človek maká, nebude mať problém. Riešením pre tieto obavy a strachy môže byť hľadanie podpory od učiteľov, rodičov, poradcov a priateľov, ako aj zlepšenie študijných zručností a zvládnutie efektívnych učebných metód. Dôležité je tiež uvedomiť si, že neúspechy sú prirodzenou súčasťou učenia a osobného rastu a nie sú konečným hodnotením. Neboj sa pýtať, učitelia ti vždy radi pomôžu a taktiež aj spolužiaci, ktorí sú veľmi nápomocní.

Nemusíš sa báť, že si v tom sám, každý má na začiatku obavy zo štúdia v zahraničí. Nenechaj strach z neznámeho brániť tvojim snom! Štúdium v zahraničí je príležitosť na osobný a profesionálny rast, ktorá ti zmení život. Buď odvážny, prekračuj svoje hranice a objavuj svet prostredníctvom štúdia v zahraničí!

 

Som spoluzakladateľ Cambridge Study a pôsobím ako štúdijný poradca. Pri konzultáciách o štúdiu a jazykových pobytoch sa snažím čerpať zo svojich osobných skúseností so štúdiom a životom v zahraničí, hlavne v Anglicku. Okrem neúnavného presviedčania o výhodách štúdia v zahraničí rád navštevujem nové miesta, hrám futbal a florbal, vychutnávam si jazdu na motorke a mnoho ďalších vecí :).

Viac o mne >