Koľko ťa bude stáť štúdium a aké sú životné náklady v Holandsku?

Často sa ma študenti pýtajú, koľko potrebujú na život v Holandsku, preto som sa rozhodla spísať v nasledujúcom blogu praktické veci, ktoré by ti mohli pomôcť zorientovať sa. Popri škole určite odporúčam mať brigádu, ktorá ti pomôže vykriť všetky potrebné náklady. Koľko ťa teda bude stáť štúdium a aké sú životné náklady v Holandsku? Pozrime sa na to spoločne.

Životné náklady v Holandsku by sme mohli rozdeliť na 2 časti: 

1/ školné – peniaze použité výlučne na štúdium 

2/ životné náklady – ubytovanie, strava, cestovanie, šport, zábava

Pri univerzitnom štúdiu (aj keď sa školné neplatí) nám vždy vzrastú náklady, ktoré sú so štúdium spojené. Najväčšiu časť z týchto poplatkov „zožerie“ ubytovanie a bývanie bude predstavovať tvoje najvyššie mesačné náklady. V závislosti od typu ubytovania, ktoré si vyberieš, môžeš platiť za prenájom kdekoľvek od 475 do 800 EUR mesačne. Náklady na bývanie sa v Holandsku vo všeobecnosti považujú za vyššie ako inde v Európe. Izby so spoločným sociálnym zariadením sa často pohybujú v rozmedzí od 475 do 600 EUR mesačne, zatiaľ čo apartmány a štúdiá (garzónky) s maximálnym a privátnym súkromím začínajú na približne 600 EUR mesačne. Plánovanie tvojho rozpočtu do značnej miery závisí od toho, koľko si ochotný minúť za ubytovanie. 

životné náklady v Holandsku

Okrem školného a poplatkov za ubytovanie je potrebné vziať do úvahy ďalšie mesačné náklady, ako sú mimoškolské aktivity. Potreby študentov sa samozrejme líšia individuálne, ale toto približne sú životné náklady v Holandsku:

  • potraviny: 190 €
  • študijné materiály a ostatné školské potreby: 50 €
  • MHD: 70 € (ale väčšine študentov poslúži bicykel z 2.ruky, ktorý si kúpia na začiatku pobytu a využívajú na cestu v meste)
  • voľnočasové aktivity, ako šport, nočný život atď.: 120 €
  • oblečenie a obuv: 70 €
  • náklady na holandské zdravotné poistenie: 130 EUR (pre študentov z EÚ so zamestnaním v Holandsku) Toto sa týka pracujúcich študentov, ktorí musia odvádzať aj holandské poistenie, viac k tomu sa dočítaš v tomto blogu. Pokiaľ pracovať nebudeš, stačí ti aj Európsky zdravotný preukaz s komerčným zdravotným a cestovným pripoistením na rok.
  • mobilný telefón: 20 €

Vyššie životné náklady v Holandsku sa ti vykompenzujú v prípade, že si nájdeš brigádu v Holandsku a následne budeš dostávať štátnu podporu. Študenti sa tak stávajú značne finančne nezávislými, budujú si pracovné návyky a plnia svoj životopis. Taktiež máš možnosť získať aj granty, viac som o tom písala v mojom blogu. Nemusíš sa báť, príležitostí je mnoho! Stačí byť odvážny, vytlačiť si napríklad svoje CVčko a ísť sa aj sám spýtať napríklad do kaviarní alebo predajní, či niekoho nehľadajú. Poznám mnohé príbehy študentov, ktorí si našli brigádu a vždy ich spájala jedna vec: nebáli sa výjsť zo svojej komfortnej zóny. 🙂 

Poď aj ty študovať do Holandska

V Cambridge Study pôsobím ako štúdijná poradkyňa pre študentov, ktorí majú záujem o štúdium na univerzitách v zahraničí. Pri svojich odporúčaniach čerpám zo svojich osobných skúseností zo štúdii a života vo viacerých krajinách. Počas strednej školy som strávila rok v Švédsku a počas vysokej školy som strávila študijný pobyt v Portugalsku, pracovnú stáž v Holandsku a mala som možnosť študovať aj na Nottingham Trent University vo Veľkej Británii. Vo svojom voľnom čase rada športujem a cestujem.

Viac o mne >