Pripravia ťa univerzity v Anglicku na vysnené povolanie? Jánovi sa to podarilo

Mnohí sa pýtate, či vás univerzity v Anglicku pripravia na vysnené povolanie. Ján Šebo študoval pred pár rokmi na University of Surrey vo Veľkej Británií program BSc Business Management and French. Momentálne už pôsobí v Prahe v odbore, ktorý vyštudoval. Ako hodnotí štúdium v zahraničí, čo ho to naučilo a kde išiel na ročnú stáž? Dozvieš sa v našom novom rozhovore.

Asi klasická otázka, ale myslím, že dôležitá: prečo si sa rozhodol študovať v zahraničí? Bolo to čisto spontánne rozhodnutie alebo si dlhšie premýšľal nad týmto krokom?

Toto nebolo vôbec spontánne rozhodnutie, vždy som nejako cítil, že ma láka zahraničie. Už počas prvých ročníkov na gymnáziu som zvažoval, kde ísť. Premýšľal som nad Dánskom a Holandskom, avšak nakoniec vyhrali univerzity v Anglicku.

Prečo? 

Čisto logicky: išiel som po kvalite. Nehovorím, že v iných krajinách nie sú kvalitné školy, samozrejme že sú. Avšak Veľká Británia ponúkala presne to, čo som hľadal a vedel som, že ich výučba sa mi bude najviac páčiť.

Rozhodol si sa pre Business Management and French vo Veľkej Británií na University of Surrey. Pozeral si aj iné univerzity v Anglicku? Prečo práve takáto kombinácia? 

Chcem som študovať najmä business a všetko okolo toho, ale zároveň som chcel študovať francúzštinu a toto mi prišlo ako skvelé riešenie. Bolo to výborné rozhodnutie, ďalší cudzí jazyk mi len pomohol aj v rámci práce a môjho zamerania. Štúdium bolo viac praktické, veci, ktoré som sa  naučil, doteraz využívam vo svojej práci. Profesori boli taktiež veľkí profíci, preto som vždy vnímal, Že nás v štúdiu podporujú.

Čo ti dalo štúdium v Anglicku do života? 

Rozhodne to, že študovať v medzinárodnom prostredí mi pomohlo osamostatniť sa, som sebavedomejší, zmenilo mi to pohľad na svet a pripravilo ma to do života. Je pravda, že mi rodina a ich podpora chýbali, ale nie je to nič, čo sa nedá zvládnuť.

Mnoho študentov s nami zdieľa obavu, že sa boja svojej angličtiny najmä v prvých týždňoch na škole. Ako si to mal ty? 

Ja si myslím, že som mal dobrú angličtinu, určite však nebola 100 percentná. My európania máme určite lepší level angličtiny ako napríklad ľudia z Ázie. Taktiež mnoho profesorov, ktorí učili na univerzite, neboli pôvodom z Veľkej Británie, čiže angličtina nebola ich prvý jazyk. Myslím, že tieto obavy sú zbytočné, treba sa len nebáť, začať konverzácie a strach rýchlo opadne. Stačí pár dní či týždňov a budete v angličtine vystupovať sebavedomo.

Ďalšia veľmi častá otázka od študentov je v rámci ubytovania. Kde si býval počas štúdia? 

V prvom ročníku som mal aicky nárok na ubytovanie, takže som žil na univerzitnom campuse a v ďalšom ročníku som si už spolu s partiou kamarátov našiel privátne ubytovanie. Kto hľadá, nájde, naozaj to nebol veľký problém.

Ako je to s brigádami? Mal si nejaké? 

Jasné! Brigády pre študentov sa dajú veľmi rýchlo nájsť. Najskôr som bol student ambasádor na univerzite, pomáhal som na eventoch a reprezentoval školu. Neskôr som pracoval približne  2 roky v McDonalds, asi podobne, ako každý študent. Študenti sa nemusia obávať, že by si nenašli brigádu, možností je naozaj veľa a škola s tým často pomože.

univerzity v Anglicku

Taktiež si mi spomínal, že si v rámci štúdia odcestoval na stáž. V akom ročníku a kam si išiel? 

V 3.ročníku sme si museli vybrať povinnú stáž, keďže som bol na programe 3+1 – sandwich program., Keďže som študoval popri businesse francúzštinu, výber krajiny bol jasný. V Paríži som pracoval 11 mesiacov v štátnej energetickej spoločnosti ako office manager. Naučil som sa tam veľmi veľa, aj čo sa týka znalosti businessu, aj som sa  zdokonalil v jazyku. Túto skúsenosť odporúčam každému. Aj keď sme mali prakticky zamerané štúdium, predsa len, stáž je úplne nový level a som za to veľmi vďačný, keďže ma to v kariére veľmi posunulo.

Ako sa ti momentálne darí a kde pracuješ? 

Momentálne pracujem ako management consultant v Prahe. Celkovo to vnímam, že to, že som študoval v zahraničí mi dalo veľké výhody už pri prijímacom pohovore na tento job, ale taktiež aj čo sa týka vedomostí a skúseností.  Nemal som problém rýchlo sa zorientovať a robiť si svoju prácu najlepšie, ako viem.

Je niečo, čo ťa prekvapilo na Anglicku?

Určite. Nečakal som, že angličania budú takí milí a slušní, naozaj som mal len dobré skúsenosti. Taktiež to, že Anglicko nie je až také drahé. Napríklad jedlo a služby boli pomerne za dobrú cenu, ubytovanie bolo ale drahšie. A bol som prekvapený aj z toho, že nepršalo až toľko, ako sa o tom hovorí. Teda aspoň tam kde som bol ja, na juhu Anglicka.

Na záver by som sa ťa rada spýtal na nejaké tvoje tipy a rady, ktoré by si dal študentom, ktorí zvažujú niektoré univerzity v Anglicku alebo sú už tam. 

  1. Buď otvorený novým príležitostiam, pretože nikdy nevieš, Čo ťa v živote posunie ďalej. 
  2. Rozprávaj sa s každým. Budeš mať nové kontakty a priateľstvá.
  3. Work smart, not hard. 🙂
  4. Dopraj si čas na seba aj počas štúdia.
  5. Nestresuj, bude dobre, nejde o nič.

Som spoluzakladateľ Cambridge Study a pôsobím ako štúdijný poradca. Pri konzultáciách o štúdiu a jazykových pobytoch sa snažím čerpať zo svojich osobných skúseností so štúdiom a životom v zahraničí, hlavne v Anglicku. Okrem neúnavného presviedčania o výhodách štúdia v zahraničí rád navštevujem nové miesta, hrám futbal a florbal, vychutnávam si jazdu na motorke a mnoho ďalších vecí :).

Viac o mne >