Surrey – univerzita v Anglicku, ktorá stojí za to

Pre štúdium v Anglicku som sa rozhodol najmä z dôvodu kvality anglických univerzít všeobecne a tiež pre zlepšenie jazyka. University of Surrey je univerzita v Anglicku, kde študujem odbor Business Management. Je tu veľa odborov, takže si každý vie nájsť to svoje. Už len v kategórii Business Management je tu viacero možností, ktoré majú niektoré predmety rovnaké a naopak iné predmety sa špecializujú odlišným smerom. Taktiež nie všetky predmety sú od druhého ročníka povinné, takže si každý môže navoliť tie, ktoré chce.

Ako prebieha štúdium na University of Surrey

V každom semestri mám 4 predmety. Väčšina z nich má jednu 2-3 hodinovú prednášku plus seminár týždenne. Počas vyučovania mám asi 13 hodín týždenne, v rámci ktorých sa venujem podstatným a dôležitým témam daného predmetu. Cieľom výučby je tiež nechať študentom viac voľného času na samoštúdium danej témy. Každý predmet má jednu hlavnú učebnicu alebo skôr knihu, ktorú si každý môže kúpiť. Niektoré sú však dosť finančne nákladné a preto sa dajú aj požičať z obrovskej knižnici uprostred campusu.

Ďalšia vec, ktorá sa mi páči sú skúšky. Väčšina predmetov má za semester dve úlohy (tzv. assessments), ktoré sú buď dva testy alebo test a skupinová prezentácia, prípadne report o nejakej firme. Nie sú tu žiadne ústne skúšky, čo zabezpečuje objektivitu hodnotenia.

Moderné technológie zlepšujú kvalitu štúdia

Všetky materiály z prednášok a seminárov máme dostupné online cez portál SurreyLearn, ktorý je hlavným zdrojom učenia. V prípade, že vynecháte seminár alebo prednášku je to skvelý spôsob ako sa dá učivo dobehnúť. Vybavenie univerzity je na veľmi vysokej úrovni, či už prednáškové sály, seminárové učebne alebo spomínaná knižnica, ktorá disponuje notebookmi, tlačiarňami a malými miestnosťami s obrazovkami pre skupinové projekty. Každý študent taktiež dostane svoju univerzitnú e-mailovú adresu a balík Microsoft Office 365 ProPlus grátis.

Garantované ubytovanie v Campuse

Ubytovanie v campuse má viacero druhov, ktoré sa líšia kvalitou. Keďže som sa z rôznych dôvodov uchádzal o ubytovanie po termíne, dostal som tú najnižšiu triedu, ktorá je aj tak akceptovateľná. Žiadny luxus, ale vôbec to nebolo zlé. Najviac sa mi páčila lokalita, pretože som mal všetko ľahko dostupné. Každý študent dostane svoj wifi router, čiže každý má okrem wifi, ktorá pokrýva takmer celý campus, aj svoju vlastnú wifi na izbe. Univerzitné ubytovanie však garantujú iba prvákom, následne si väčšina študentov musí nájsť nejaký byt na prenájom, ktorých je tu naozaj dosť veľké množstvo.

Campus je 10-15 minút pešo od pekného centra mesta, kde sa dá najesť, nakúpiť potrebné veci v nákupnom centre, alebo sa len večer zabaviť s kamarátmi. Študentský život je tu veľmi pestrý s množstvom akcií takže zábavy si každý vychutná dosť. Taktiež je tu veľké množstvo spolkov a športových klubov, ktoré ponúkajú hodiny pre začiatočníkov, ale aj tréningy a ligy pre členov tímu Surrey. Športový park neďaleko campusu ponúka množstvo aktivít ako posilňovňu, telocviční, lezecké steny a tiež plavecký bazén.

Ako prebiehalo prijatie?

Prihlásiť sa na univerzitu v zahraničí bolo vďaka Cambridge Study veľmi jednoduché a rýchle. Mohol som si dať prihlášku na 5 škôl vo Veľkej Británii ale aj iných krajinách, a musel som pre to napísať len motivačný list a vyplniť online prihlášku. Vďaka odbornému poradenstvu to vôbec nebol problém. Hlavne to bolo rýchle, keďže v mojom prípade do termínu zostávali len tri dni :).

Čo sa týka podmienok pre prijatie, každá univerzita to má trochu inak. University of Surrey, na ktorej študujem druhý rok, požadovala certifikát z anglického jazyka na úrovni C1 a priemer známok z maturity do 1,5.

Na záver len dodám, že štúdium v Anglicku, konkrétne na University of Surrey, by som odporučil určite každému!

Roman

Prinášame vám skúsenosti, zážitky a hodnotenie študentov, ktorí sa rozhodli pre štúdijný pobyt v zahraničí.

Viac o mne >