Študovať v zahraničí môže každý

Študovať v zahraničí je snom mnohých stredoškolákov a vysokoškolákov. Lenže pocit finančnej nedostupnosti ich často odrádza a študenti ostávajú iba u snívania. V tomto článku predstavíme možnosti financovania štúdia vo Veľkej Británii, Holandsku a Dánsku. Nemusíte totiž vyhrať lotériu, aby ste študovali na univerzite v jednej z týchto krajín.

Aby ste išli za svojím snom, je dôležitá vlastná aktivita vo vyhľadávaní a žiadaní o štipendium poskytované slovenskými organizáciami alebo štipendia a pôžičky poskytované zahraničnou univerzitou. Ak do zahraničia vycestujete, je možné si tiež nájsť brigádu, vďaka ktorej si môžete privyrobiť na živobytie a tieto brigády sú často podporované vládnymi grantami. Ako to teda chodí v jednotlivých krajinách?

Veľká Británia

Kto by nechcel študovať na jednej z prestížnych univerzít, ktoré sa v Anglicku, Walese a Škótsku nachádzajú? Práve vďaka vysokej kvalite vzdelávania a tradícii je Veľká Británia dlhodobo veľmi populárna medzi tisíckami medzinárodných študentov. Vďaka výbornému systému študentských pôžičiek je naviac štúdium dostupné každému študentovi a rovnako tak nájdenie brigády nie je zložité.

  • Školné na bakalárske štúdium sa pohybuje medzi 6000 – 9250 GBP ročne a 1-ročné magisterské je bežne 4000 – 15000 GBP podľa študijného odboru a univerzity.
  • V Škótsku školné neplatíte.
  • Študentské pôžičky sa začínajú splácať až po ukončení štúdia, musíte mať ale plat 25000 GBP ročne, ak zostanete v Británii, alebo 16800 GBP, ak sa rozhodnete pracovať na Slovensku.
  • Britská vláda garantuje pre študentov začínajúcich štúdium od septembra 2019 prístup ku študentskej pôžičke po celú dobu štúdia.
  • Ak tento plat po 30 rokoch od ukončenia školy nedosiahnete, nezaplatený zostatok zo študentskej pôžičky sa anuluje.
  • Nájdenie brigády je také jednoduché, pretože nemusíte poznať iný jazyk.

Holandsko

Ak chcete zostať v kontinentálnej Európe a hľadáte štúdium, ktoré bude inovatívne a zamerané prakticky, je Holandsko ta pravá voľba. Nemusíte sa ani báť, že to nie je anglicky hovoriaca krajina, pretože každý tu hovorí po anglicky. Školné je naviac pomerne nízke a rovnako ako v Británii je možné ho pokryť študentskými pôžičkami alebo grantmi.

  • Školné na bakalárske štúdium stojí 2000 EUR ročne na všetkých univerzitách. Na magisterské štúdium sa platí cca 2000 EUR ročne na akademických univerzitách a v rozmedzí 8000 – 10000 EUR na univerzitách aplikovaných vied.
  • Dostupnosť študentských pôžičiek.
  • Je možné dostať vládny nenávratný grant až do 378 EUR za mesiac v závislosti od prijímu rodičov, ak pracujete aspoň 54 hodín mesačne.
  • Rovnako i v Holandsku si môžete nájsť brigádu, len už musíte čiastočne hovoriť holandsky. Pri niektorých brigádach (roznos novín, práca v kuchyni alebo v sklade, upratovanie…) si vystačíte s angličtinou.

Dánsko

Krajina Hansa Christiana Andersena ponúka inovatívne a prakticky zamerané štúdium, ktoré sa naviac neplatí, ak ste študentom krajiny Európskej únie. Každopádne životné náklady sú v Dánsku vyššie ako u nás, preto si veľa študentov privyrába na brigáde.

  • Školné je zadarmo pre študentov z krajín EU.
  • Dánska vláda poskytuje nenávratné granty 750 EUR, ak študent denného štúdia pracuje 10-12 hodín týždenne.
  • Minimálna mzda je tu na úrovni 13 EUR / hodinu.
  • Bez angličtiny je možné si privyrobiť – pomocné práce v hoteli, sklade, roznos novín…
  • Vďaka kurzom dánštiny zdarma sa čoskoro naučíte jazyk a môžete sa uchádzať o inú brigádu.

 

Mimo využitie študentskej pôžičky a grantov od zahraničnej univerzity môžu slovenskí študenti žiadať tiež o štipendiá poskytované slovenskými nadáciami.

Ako sami vidíte, na štúdium v zahraničí nemusí byť človek milionár. Je ale nesmierne dôležité byť proaktívny a o svoje miesto na prestížnej zahraničnej univerzite zabojovať!

 

 

 

 

 

 

Som spoluzakladateľ Cambridge Study a pôsobím ako štúdijný poradca. Pri konzultáciách o štúdiu a jazykových pobytoch sa snažím čerpať zo svojich osobných skúseností so štúdiom a životom v zahraničí, hlavne v Anglicku. Okrem neúnavného presviedčania o výhodách štúdia v zahraničí rád navštevujem nové miesta, hrám futbal a florbal, vychutnávam si jazdu na motorke a mnoho ďalších vecí :).

Viac o mne >