Štúdium v Dánsku v roku 2020 – ako sa naň pripraviť? (1/4)

Nadšenie z prijatia na vysokú školu v Dánsku je určite veľké a každý má právo si ho vychutnať čo najviac. Po čase si ale treba uvedomiť aj fakt, že je to nová krajina do ktorej sa sťahuješ a že je treba sa na všetko dobre pripraviť. Ako teda prebieha tá príprava na štúdium v Dánsku? Čítaj ďalej a dozvieš sa viac.

Školský rok začína skoro

Začiatok školy je síce skôr ako sme zvyknutý, ale zaručuje, že študenti sa usadia pred samotným začiatkom štúdia. Prvé hodiny sú volnejšie, takže ak by si aj dva alebo tri dni v škole vymeškal/a nič sa nestane. Na druhej strane, práve počas týchto prvých dní v škole odporúčam zúčastniť sa čo najviac hodín, pretože okrem dôležitých základných informácií ti budú profesori rozdávať dokumenty, ktoré budeš určite počas svojho štúdia potrebovať.

V prvý augustový týždeň v škole sa zoznámiš s tvojimi mentormi, ktorých sa môžeš spýtať na čokoľvek, čo ťa napadne. Mentori sú starší študenti, ktorí už poznajú školu aj mesto v ktorom sa nachádzaš, práve preto ti dokážu perfektne pomôcť a odpovedať na všetky tvoje otázky.

Ak chceš študovať dánsku univerzitu s odborným zameraním, napríklad IT alebo architektúru, skús si zohnať taký notebook a pomôcky, ktoré ti tu poslúžia čo najlepšie. Profesori preferujú laptop s Windows systémom, pretože väčšina programov nie je podporovaná iOS. Štúdijné obory ako marketing, management, ekonómia, medzinárodný obchod môžeš pokojne používať MacBook alebo iné obľúbené produkty od Apple.

Počas školského roka budeš mať možnosť zúčastniť sa viacerých eventov, stáží, projektov alebo výletov. Takže či už budeš študovať niečo menej časovo náročné, nudiť sa rozhodne nebudeš.

Potrebujem sa učiť po dánsky?

Štúdium v Dánsku je medzi študentami veľmi atraktívne a nakoľko je Dánsko považované za plne rozvíjajúcu krajinu, je zrejmé, že ľudia tu hovoria po anglicky. Univerzity sú zvyknuté na medzinárodných študentov a tomu prispôsobené aj študentské služby ako vrátnica, informácie, sekretariát alebo jedáleň. Vždy tam niekto hovorí anglicky, takže jazyka sa vôbec nemusíš báť.

Nezabúdaj, že predtým ako prídeš musíš potvrdiť prijatie o štúdiu a zažiadať o nový ISIC. Škola ti ho dá hneď pri nástupe.

Hovoriac o jazyku, aj ty dostaneš ponuku učiť sa dánsky jazyk. Výhodou štúdia v Dánsku je podpora od vlády pre štúdium dánčiny. V Dánsku sa striedali obdobia platenia a neplatenia za tieto kurzy ale štúdium dánskeho jazyka bude od 1. júla opäť zadarmo. Prečo to teda nevyužiť?!

Dôležité dokumenty o ktorých musíš vedieť ak plánuješ štúdium v Dánsku

Ak budeš študovať v Dánsku tri mesiace a viac, musíš dostať dánske povolenie o pobyte – Residence Permit Card. Na univerzitu príde Danish Immigration Service asi týždeň a pol po začatí školy (cca 30. august) a ty máš možnosť vybaviť si všetky potrebné povolenia cez školu. Skús si dovtedy pohľadať ubytovanie a podpísať zmluvu o prenájme, pretože v opačnom prípade, si všetky tieto papiere budeš musieť vybaviť sám/sama a na vlastné náklady.

S Residence Permit Card si aicky požiadaš aj o Yellow Card – CPR, na základe ktorej si založíš poistenie a tým získaš lekára v Dánsku. Každý občan slovenskej republiky by nemal mať dve zdravotné poisťovne naraz, čo znamená, že poisťovňu na Slovensku by si si mal/a zrušiť hneď, ako ti príde CPR. Obvykle na zrušenie stačí doložiť CPR kartu a potvrdenie o návšteve školy, ktoré si môžeš vyžiadať na sekretariáte svojej školy.

Na stretnutie s Immigration Service si priprav občiansky preukaz alebo pas, kópiu občianskeho preukazu alebo pasu, tvoju originálnu foto (3,5 x 4,5 cm) a zmluvu o prenájme. Ostatné papiere, ktoré budeš musieť doplniť obdržíš predtým v škole + musíš sa prihlásiť na ich webovú stránku na ktorej je potrebné vyplniť formulár (všetky dôležité informácie, pokyny a dokumenty dostaneš v škole). Residence Permit Card dostaneš hneď na počkanie a CPR ti pošlú poštou max. do 8 týždňov na tvoju novú adresu v Dánsku. V prípade, že by si nič z tohto nestihol/a, stále si to môžeš vybaviť sám.

Každá karta Yellow Card ma pridelené svoje CPR number, každý občan má svoje vlastné. V Dánsku toto číslo funguje ako rodné číslo na Slovensku. Vďaka číslu môžeš pracovať, založiť si účet v banke, ísť k lekárovi, prihlásiť sa na tvoj Digital Post – mailovú schránku, do ktorej budeš dostávať emaily od úradov etc. Na tvojom mieste by som si to vybavoval/a čo najskôr, pretože bez tvojho CPR number ťa nepustia na semestrálne skúšky a do ďalšieho semestru.

Európska karta poistenca: Keď dostaneš dánsku zdravotnú kartu (CPR), pravdepodobne budeš chcieť dostať Európsku kartu poistenca, ktorá sa bude viazať na dánske poistenie. Objednáš si ju tu: www.lifeindenmark.borger.dk. Cestovné poistenie si vybav skôr cez banku alebo niečo, čo nebudeš musieť neskôr  zrušiť.

Ako požiadať o štipendium v Dánsku?

Pokiaľ si chceš požiadať o SU – štipendium od dánskej vlády, musíš pracovať. A ak chceš začať pracovať, musíš mať CPR a dánsky účet. Za študentský účet v Danske Bank neplatíš a pobočky sú v každom meste. Na takom istom princípe funguje napríklad aj Nordea. Na niektorých pozíciach budú od teba pýtať aj Criminal Records, ktoré si môžeš prevziať na polícii v tvojom meste.

Keď už budeš mať vytvorenú zmluvu so zamestnávateľom, treba zavolať na SKAT – daňové centrum. Na internete nájdeš stránku, cez ktorú môžeš zavolať alebo sa tam prihlásiť. Na hovor alebo podací lístok čakáš okolo 20-25 minút. Tam povieš, koľko približne budeš pracovať za mesiac a akú výplatu budeš mať a podľa toho ti nastavia výšku daní. Do cca 4500 DKK / mesiac ti budú strhávať 8 %. V prípade, že tento limit prekročíš, zvyšok sa ti bude rátať ako 45%.

Daňové priznanie sa podáva aicky systémom v marci a celý proces trvá až do apríla. Na www.borger.dk si môžeš skontrolovať, či budeš peniaze vracať alebo budú tebe vrátené.

Applying for SU: Na www.minsu.dk sa priprav na dánčinu. Všetko si prelož, je tam aj verzia pre anglicky hovoriacich, ale tá nie je taká obsiahla. Keď vyplníš formuláre na internete, vytlačíš si papier, ktorý tak isto vyplníš a pôjdeš ho zaniesť na SU Office tvojej školy. So sebou maj prichystanú zmluvu so zamestnávateľom, Residence Permit a výpis odpracovaných hodín. O SU môžeš požiadať až po získaní 3 výplatných pások a musíš mať odpracovaných 10-12 hodín týždenne – 43 hodín za mesiac. Ak ti náhodou chýbajú hodiny, SU dostaneš, ale na ďalší rok počas daňového ho budeš musieť vrátiť. SU sa takisto ako výplata zdaňuje.

Dane, dane, dane 🙂

Akonáhle ti budú nabiehať na účet dva príjmy, budeš musieť riešiť otázku Main Kort a Bi Kort. Na Main Kort by si si mal/a nastaviť tvoj najvyšší plat, z neho sa ti aicky zdaní 8%. Na Bi Korte sa strháva každý mesiac 37% + 8%. Na stránke SKATU si môžeš sám/sama zvoliť, na ktorý účet chceš aké peniaze. Túto informáciu musíš oznámiť aj zamestnávateľovi, aby vedel na ktorý účet ti má peniaze posielať.

Pri manuálnej práci dánsky jazyk nepotrebuješ, avšak pri ostatných ako napr. administrátor alebo marketingový konzultant sa budeš musieť dánsky jazyk jednoducho naučiť. Pomôže ti to pri hľadaní stáže, pokiaľ by si chcel/a ostať v Dánsku.

Minimálna mzda v Dánsku nie je zavedená, ale pohybuje sa nad 100 DKK / hodina, kde 1 EUR = 7,47 DKK.

Tak čo, už si pripravený/á na svoju cestu do Dánska?

Michaela

 

Na našej stránke www.cambridgestudy.sk sa dozvieš všetko potrebné o univerzitách, podmienkach prijatia a s celým procesom ti radi pomôžeme.

Poď študovať do Dánska

 

Nezabudni, že nevyhnutnou súčasťou plánovania štúdia v zahraničí je poistenie. Cestovné poistenie na študijný pobyt poskytuje ochranu voči rôznym nečakaným situáciám, ktoré by mohli ovplyvniť plynulý priebeh tvojho študijného pobytu. Je dôležité si preštudovať podmienky cestovného poistenia a zvoliť si také, ktoré najlepšie vyhovuje tvojim potrebám a plánovaným aktivitám počas štúdia v zahraničí. Preto to nenechávaj na poslednú chvíľu.

Prinášame vám skúsenosti, zážitky a hodnotenie študentov, ktorí sa rozhodli pre štúdijný pobyt v zahraničí.

Viac o mne >