Skúška IELTS v zahraničí. Prečo by si ju mal absolvovať?

Vedel/a si, že skúška IELTS (International English Testing System) je najobľúbenejším testom z anglického jazyka na svete? Ide o medzinárodný systém testovania anglického jazyka. Skúšku IELTS môžeš absolvovať v oficiálnych skúškových centrách British Council, ktoré sa nachádzajú po celom svete. Celkovo existujú dve formy skúšky – IELTS Academic a IELTS General.

Každá skúška plní svoj účel. IELTS Academic vnímame ako vstupenku pre úspešné prijatie na univerzitu v zahraničí. Úspešným absolvovaním skúšky IELTS sú naši študenti schopní preukázať svoju znalosť angličtiny a je tak zrejmé, že svoje štúdium v angličtine úspešne zvládnu. Naopak, IELTS General sa využíva pre účely emigrácie do inej krajiny (napr. Austrália, Nový Zéland, Kanada a iné).

Samotnú IELTS skúšku tvoria 4 časti:

  • Listening
  • Reading
  • Writing
  • Speaking

Jednotlivé časti sú hodnotené na základe 9-bodovej škály, ktorou sa každá z uvedených častí hodnotí separátne. Finálny výsledok je spriemerovaním percent za jednotlivé časti.

Skôr, než sa začneš venovať príprave, odporúčam otestovať sa a zistiť, aká je tvoja aktuálna úroveň pomocou skúšobných testov priamo na stránke British Council. Veľmi obľúbené online portály sú road to IELTS alebo takeielts.org, prípadne si môžeš stiahnuť aplikáciu IELTS do svojho mobilu. Všetky študijné materiálny a skúšobné testy sú ZDARMA, čo je veľkou výhodou.

Pokiaľ chceš získať najlepší výsledok, skúšku IELTS nemožno absolvovať bez kvalitnej prípravy. Jednou z možností je absolvovať prípravný kurz priamo v zahraničí.

Skúška IELTS v zahraničí je mnohými veľmi obľúbená. Kam najčastejšie chodia na túto skúšku naši študenti? Obľúbenou destináciou je práve Anglicko. Mojím odporúčaním pre najlepšiu prípravu skúšky IELTS je kurz od školy Kings Education v Oxforde. Oxford je známe študentské mesto a škola sa špecializuje práve na prípravu študentov a ich skúšok. Škola sa nachádza priamo v srdci historického mesta, túto výhodu oceňuje veľa našich študentov počas pobytu. Študentov počas vysoko intenzívneho kurzu IELTS čaká 32 prípravných lekcií za týždeň a skúšku je možné absolvovať hneď po skončení kurzu. Tento super intenzívny kurz je určený pre tých, ktorí sa chcú perfektne pripraviť za čo najkratší čas a získať najlepší možný výsledok.

Naši študenti najviac oceňujú prístup a samotné vedenie výučby. Počas prípravy získajú dokonalý prehľad o tom, akú formu má skúška IELTS a ako sa s jednotlivými časťami popasovať. Taktiež si počas kurzu otestujú správnu techniku, aby sa pri jednotlivých cvičeniach dokázali lepšie koncentrovať na zadanie a tiež nepodľahli časovej tiesni.

Aj naša študentka Alica absolvovala intenzívnu prípravu na IELTS certifikát na škole Stafford House. Vníma to ako výborné rozhodnutie a túto skúsenosť odporúča každému.

Prečo absolvovať prípravu IELTS v zahraničí?

  • Prostredie – absolvovať prípravu skúšky v zahraničnom prostredí je najprirodzenejšia a najefektívnejšia forma. Vo veľa prípadoch práve spomínané prostredie v zahraničí núti študentov plne využívať angličtinu v každodenných situáciach, čo je jedna z hlavných skúseností aj našich študentov. Vďaka pravidelnému kontaktu si študenti zlepšili všeobecnú angličtinu a zároveň aj spomínané techniky, ktoré sú potrebné pre úspešne zvládnutie testu IELTS.
  • Vyššia intenzita a celková koncentrácia – je iba na tebe, akú výšku intenzity a prípravy si vyberieš. Ešte pred samotným pobytom odporúčam určiť si čas v počte lekcií a v počte týždňov, ktorý chceš príprave venovať. Základ kurzu tvorí vždy 20 lekcií za týždeň, vyššiu intenzitu si môžeš zvýšiť o ďalších 5/8/10/12 lekcií naviac. V zahraničí sa môžeš teda na prípravu skúšky IELTS maximálne sústrediť a koncentrovať.
  • Zážitok z pobytu – príprava je dôležitá ale nemal/a by si zabúdať ani na zážitky, ktoré ťa v zahraničí čakajú. Mal/a by si čas využiť na spoznanie mesta, ktoré bude na pár týždňov tvojím novým domov. Naši študenti využívajú počas pobytu program aktivít cez týždeň alebo víkend. Tento program aktivít organizuje škola, takže máš príležitosť rozšíriť svoje zážitky spoznaním zaujímavých miest a nových kamarátov. 
  • S výsledkom testu rovno domov – keďže si venoval/a niekoľko týždňov príprave, bolo by skvelé využiť všetky získané poznatky čo najskôr. Mojím odporúčaním je absolvovať skúšku rovno v zahraničí, nemusíš čakať na termín na Slovensku. Skúšku IELTS môžeš absolvovať hneď po skončení kurzu v škole, kým máš všetky informácie fresh. Výsledok ti príde rovno domov. 
  • Učia ťa najlepší z najlepších – výučbu vedú skúsení učitelia, ktorí majú reálne skúsenosti so skúškou IELTS a preto ti dokážu najlepšie poradiť s prípravou. Poskytnú ti praktické skúsenosti, absolvuješ skúšobné testy na ktoré dostaneš vždy relevantný feedback, upozornia ťa na prípadné chyby a získaš tiež priestor na prípadne zlepšenie a odporúčania. Pri príprave sa používajú moderné spôsoby výučby, čo veľa našich študentov po návrate z kurzu oceňuje. 
  • Spoznáš ľudí z celého sveta – absolvovaním kurzu nezískaš iba znalosti pre úspešne zvládnutie skúšky ale aj priateľov s rovnakým cieľom ako máš ty – úspešne zvládnutie skúšky s najlepším výsledkom. Nadviažeš nové kontakty, zvýšiš si povedomie o iných krajinách, národnostiach a v poslednom rade získaš nezabudnuteľné zážitky z celého pobytu.

Chcel by si vedieť viac o absolvovaní skúšky z pohľadu našich študentov? O skúsenosti s IELTS certifikátom sa podelila aj Alica v jej blogu, ktorá robila skúšku v meste Cambridge.

Poď aj ty na skúšku IELTS do zahraničia