Poznáte najlepšie aplikácie na učenie angličtiny?

Či si chcete vylepšiť svoju angličtinu, čaká vás dovolenka v zahraničí alebo sa pripravujete na medzinárodnú skúšku, nemali by vo vašom prípade chýbať najlepšie mobilné aplikácie na učenie angličtiny, ktoré vám pomôžu dosiahnuť váš vytýčený cieľ. Vyskúšali sme za vás niekoľko aplikácií, vďaka ktorým si svoju angličtinu zaručene vyšperkujete, a ktoré vám prípravu na medzinárodnú skúšku výrazne uľahčia.

Quizlet

Slovná zásoba je alfou a omegou akéhokoľvek učenia sa nového jazyka. Existuje veľa metód, ako sa naučiť nové slovíčka. Niekto dáva prednosť drilovaniu so slovníkom, iný si kreslí slovné mapy a vy môžete vyskúšať mobilnú aplikáciu Quizlet.

V aplikácii si vytvárate vlastné študijné sety, ktoré si najskôr pomenujete, potom nastavíte jazyk jednotlivých strán a nakoniec už vkladáte slovíčka alebo frázy a ich významy. Okrem iného aplikácia poskytuje aj audio podobu anglických slovíčok. Vďaka niekoľkým študijným modulom a hrám môžete slovíčka precvičovať kedykoľvek a odkiaľkoľvek:

  • Flashcards – v tomto module prechádzate jednotlivé študijné karty, ktoré sa po kliknutí otáčajú. Spolu so zvukom sa učíte tiež výslovnosť slovíčka.
  • Learn – ak ste si flashcards pozorne prešli, nebudete mať v tomto module žiadny problém. Vašou úlohou je napísať význam slovenského slovíčka. A ak neviete, nevadí, aplikácia vám pomôže a vy môžete pokračovať ďalej. Na konci hry sa vám zobrazí prehľad o počte (ne)správne zodpovedaných slov.
  • Match – v tejto hre je vašou úlohou pospájať slovenské a anglické významy. Čas sa stopuje a vy tak môžete prekonávať vlastné rekordy.
  • Test – test obsahuje tri typy otázok, a to písané, výber zo 4 možností a pravda/nepravda. Na úvod si nastavíte, koľko otázok a aké typy chcete dostať a potom už vám nebráni nič v tom, aby ste si znalosť nových slovíčok otestovali.

Aplikácia je zdarma a je dostupná pre Android a iOS. V platenej verzii Quizlet Plus môžete naviac k študijným setom pridávať obrázky alebo nahrávať vlastné audio. Aplikáciu Quizler môžeš používať tiež cez počítač alebo tablet.

 

 

Duolingo

Duolingo patrí k najpopulárnejším mobilným aplikáciam pre výučbu jazykov. Rovnako ako quizlet je zdarma a okrem operačných systémov iOS a Android je dostupný pre Windows Phone. V rámci výuky prechádzate najrôznejšie lekcie, vďaka ktorým sa učíte nové slovíčka a určité gramatické javy. Aby ste mohli postúpiť do ďalšej lekcie, musíte zvládnuť všetky úlohy, ktoré sa týkajú predchádzajúcej lekcie. Ak nie ste začiatočníci, je možné na úvod urobiť triediaci test, ktorý vás posunie k ďalším lekciám. A aké úlohy musíte plniť?

  1. preklad slova / vety
  2. napísanie slova / vety na základe počúvania
  3. výber správneho prekladu
  4. doplnenie správneho tvaru slova do vety
  5. učenie sa slov na základe obrázku
  6. vyslovovanie slova / vety

V kombinácii so slovenčinou je dostupná len angličtina. Rovnako ako sa zlepšujú vaše znalosti, zlepšuje sa aj úroveň aplikácie.

 

 

Johnny Grammar´s Word Challenge

Vďaka Johnnymu a jeho aplikácií si môžete rýchlo otestovať gramatiku, slovíčka a hláskovanie  – na všetky testy máte totiž iba 60 sekúnd. V gramatike na vás čaká 12 tém, ktoré sa týkajú predložiek, ne/počítateľnosti alebo modálnych slovies. Slovná zásoba obsahuje 10 tém, ako napr. nakupovanie, cestovanie…

V teste z hláskovania sa musíte rozhodnúť medzi dvoma slovami, z ktorých jedno je vyhláskované správne a druhé nie. Na konci každého testu uvidíte svoje výsledky, ktoré môžete porovnať s ostatnými používateľmi. Aplikácia je zdarma dostupná pre Andriod a iOS.

 

 

IELTS Prep

Hľadáte aplikáciu, ktorá vám pomôže pripraviť sa na konkrétnu jazykovú skúšku? V prípade IELTS odporúčame využívať aplikáciu IELTS Prep. Vďaka tejto aplikácii sa môžete pripraviť na všetky 4 testované oblasti, a to počúvanie, porozumenie čítanému textu, písanie a hovorený prejav. Svoj hovorený prejav si dokonca môžete vyskúšať vďaka nahrávaniu samého seba pri modelovom rozhovore. Na svojom prejave môžete pracovať tak dlho, pokiaľ nebudete spokojní. Ak nemáte čas chodiť na prípravné kurzy, nainštalujte si túto aplikáciu zdarma do svojho telefónu s operačným systémom Andriod a iOS. Autorom aplikácie IELTS Prep je British Council.

 

Bussu

Bussu je aplikácia určená pre všetkých začiatočníkov alebo mierne pokročilých, ktorí vyhľadávajú spôsob ako zlepšiť svoju slovnú zásobu formou dialógu, cvičeniami a testami. Hneď na začiatku sa vás aplikácia opýta na úroveň jazyka, vďaka čomu vám vyberie kurzy, ktoré sú pre vás najvhodnejšie. Štruktúra výučby je zameraná prevažne na hovorenú angličtinu a viac menej sa vyhýba nesúvislým lekciám gramatiky.

V rámci aplikácie prechádzate najrôznejšie lekcie, vďaka ktorým sa učíte nové slovíčka, výslovnosť a spôsob komunikácie. Stiahnutie a využívanie základných lekcií je bezplatné avšak niektoré časti v konkrétnych lekciách sú spoplatnené, rovnako ako odborné lekcie. Aplikácia Bussu má medzinárodnú komunitu s viac ako 50 miliónmi používateľov, ktorých môžete kontaktovať a získať tak napríklad spätnú väzbu. Okrem angličtiny sa môžete naučiť aj ďalších 11 jazykov, ktoré aplikácia ponúka. Aplikácia je dostupná pre Andriod a iOS.

 

 

Podcasty

V rámci medzinárodných skúšok musíte byť tiež schopní zvládnuť počúvanie. A napriek tomu, že môžete rozumieť svojim obľúbeným anglickým seriálom, môže nastať zádrhel, ak sa v nahrávke bude hovoriť iným prízvukom, než na aký ste zvyknutí. Práve preto odporúčame pri príprave na počúvanie počúvať nahrávky s rôznymi prízvukmi (americký, britský, austrálsky).

V aplikácii Spotify si nájdite podcast s témou, ktorá vás bude zaujímať a vďaka tomu spojíte príjemné s užitočným. Pokiaľ si nájdete zaujímavý kanál, môžete si niekoľko epizód stiahnuť a potom počúvať offline bez pripojenia internetu. Na podcasty nemusíte mať vyhradený čas, stačí ak stojíte na zastávke, cestujete v MHD alebo čakáte na kamaráta, môžeš počúvať kedykoľvek a kdekoľvek.

 

 

Netflix, HBO GO a YouTube

Pre zlepšenie angličtiny sú perfektným zdrojom videa alebo seriály, ktoré poskytujú nekonečný zdroj kvalitného obsahu. Čoraz viac sa stáva populárny Netflix alebo HBO GO, ktoré sú považované za streamovacie služby s veľkým množstvom filmov, seriálov alebo dokumentov v angličtine, vďaka ktorým si osvojíte jazyk oveľa rýchlejšie.

Pokiaľ budete mať problém s angličtinou počas sledovania vášho obľúbeného filmu alebo seriálu, môžete k nemu si zapnúť anglické titulky. Netflix a HBO GO patria medzi spoplatnené služby ale pokiaľ to myslíte s angličtinou naozaj vážne, oplatí sa investovať. Pokiaľ zvažujete výber konkrétnej služby, môžete vyskúšať skúšobné verzie na pár dní zdarma. Netflix môžete vyskúšať až na 30 dní zdarma a HBO Go je dostupný na 7 dní zdarma. Následne je na vás, ktorá služba vám vyhovuje viac.

Pokiaľ hľadáte bezplatné varianty a chcete si zlepšiť angličtinu, vypočuť zaujímavé a inšpiratívne príspevky od profesionálov z rôznych oblastí, tak v tom prípade odporúčame sledovať kanál TED, ktorý nájdete na YouTube. Témy sú naozaj rozsiahle a zaručene si každý nájde svoju obľúbenú tému, navyše môžete kanál TED odoberať úplne zdarma.

 

 

V tomto článku sme vám predstavili pár aplikácii, ktoré vám pomôžu v učení sa angličtiny. A ako vidíte sami, učenie nemusí byť bolestivé, nudné a časovo náročné. Stačí pár minút pri čakaní na autobus, vo vlaku alebo pred spaním a svoju úroveň angličtiny môžete posunúť zábavnou formou vyššie každý deň.

Som spoluzakladateľ Cambridge Study a pôsobím ako štúdijný poradca. Pri konzultáciách o štúdiu a jazykových pobytoch sa snažím čerpať zo svojich osobných skúseností so štúdiom a životom v zahraničí, hlavne v Anglicku. Okrem neúnavného presviedčania o výhodách štúdia v zahraničí rád navštevujem nové miesta, hrám futbal a florbal, vychutnávam si jazdu na motorke a mnoho ďalších vecí :).

Viac o mne >