Dobré rady pre všetkých študentov, ktorí hľadajú ubytovanie v Dánsku (3/4)

Štúdium v zahraničí si vyžaduje vystúpiť z komfortnej zóny a vyskúšať v živote niečo nové. Opustiť teplo detskej izby a vybrať sa do sveta. Nájsť ubytovanie v zahraničí nie je vždy jednoduché a preto ti v tomto článku naša študentka prezradí vlastné overené rady a nápady ako si nájsť vhodné ubytovanie počas štúdia v Dánsku.

Hľadať ubytovanie v Dánsku trvá nejaký čas, stojí peniaze, čiže by si si to nemal/a nechávať na poslednú chvíľu. Najlepšie urobíš, ak si budeš hľadať ubytovanie ešte pred svojím príchodom alebo pred tým, než ťa vôbec príjmu na školu.

Overené webové stránky s ktorými nájdeš svoje ubytovanie rýchlejšie

Hľadanie ubytovania v Dánsku je veľmi individuálne a záleží najmä od mesta. Ja som bývala v meste Horsens, známe ako mesto študentov. V meste sa nachádza mnoho rôznych firiem, ktoré ponúkajú pre študentov byty alebo izby na prenájom. Jednou z najznámejších stránok je Drosselbo www.drosselbo.com. Je to miesto všetkých, ktorí sa sem práve nasťahovali. Taktiež som využila služby tejto stránky a prenajala som si byt. Som maximálne spokojná. Existujú rôzne varianty bytov, môžeš si rezervovať byt napríklad na pol rok alebo na rok. Všetky možnosti ubytovania sú zverejnené na webovej stránke.

Ak ťa ešte neprijali na univerzitu, kľudne im napíš email že ešte nevieš podrobnejšie informácie, ale predbežne si chceš rezervovať izbu.  Je možné, že si vyžiadajú nejaký poplatok, ale dá sa s nimi dohodnúť. Výhodou tejto organizácie je tá, že ti ponúknu plne zariadený byt (aj riad), no nie vždy v najlepšom stave – keď prídeš musíš si byt vyčistiť.

Naopak v Aalborgu je najčastejšie používaný portál AKU Aalborg www.akuaalborg.com. Ak je to možné, študent by sa mal o ubytovanie touto formou zaujímať čo najskôr pretože čakacie listy na ubytovanie v Aalborgu sú veľmi dlhé. Toto severské mesto má obmedzený počet bytov pre študentov a preto najrozšírenejší je nájom bytov na vlastnú päsť s možnosťou zdieľania bytu s ďalšími študentami. S ubytovaním tu vie niekedy pomôcť aj škola, ktorá má obmedzený počet priamych prenajímateľov.

Naopak ubytovanie v Kodani je výhodnejšie z ohľadu internátov. Študenti teda majú na výber medzi možným internátnym životom alebo súkromím v bytoch.

Ďalšie stránky pomocou ktorých si nájdeš ubytovanie v Dánsku sú www.lejebolig.dk   www.boligportal.dk   www.boligsurf.dk . Stránky fungujú na princípe plateného účtu. Tento platený účet môžeš mať napríklad len na tri dni za ktoré platíš malú sumu, potom si účet musíš manuálne zrušiť, pretože sa ti môžu ďalej sťahovať peniaze z účtu. Počas svojho hľadania musíš skúsiť viacero čísel, pretože niektorí Landlordi nechcú prenajímať byty študentom, ktorí nehovoria po dánsky. My sme mali všetky kontakty zapísané na A4 a trvalo dva týždne kým sme niečo poriadne za rozumnú cenu vybrali. Nájdeš byty za lepšiu cenu ale všetky sú nezariadené.

Počas svojho hľadania aktívne využívaj Facebook, kde nájdeš rôzne skupiny študentov (Slováci v Dánsku). Týchto skupín existuje naozaj mnoho, záleží kde študuješ. Niektorí študenti sami ponúkajú spoločné bývanie s jednou – tvojou zariadenou izbou.

Ak by si prišiel/a do Dánska a stále nemáš kde bývať, odporúčam využiť stránku www.airbnb.com. Môžeš využiť možnosť ubytovania v rodinných domoch alebo bytoch, taktiež tam môžeš bývať natrvalo alebo niektoré dni a hlavne sa dozvieš veľa zaujímavých informácií od rodákov.

Michaela

 

Na našej stránke www.cambridgestudy.sk sa dozvieš všetko potrebné o univerzitách, podmienkach prijatia a s celým procesom ti radi pomôžeme.

Poď študovať do Dánska

 

 

Prinášame vám skúsenosti, zážitky a hodnotenie študentov, ktorí sa rozhodli pre štúdijný pobyt v zahraničí.

Viac o mne >