Študuj v Holandsku medzinárodný business

Volám sa Adam, študujem v Holandsku na NHL Stenden, momentálne som v druhom ročníku medzinárodného businessu (International Business, v skratke IB). Štúdium spočíva v získavaní všeobecných znalostí v rámci biznisu z medzinárodným nadhľadom, niektoré z predmetov sú napríklad, manažment, marketing, dodávkový reťazec a financie. NHL Stenden je univerzita aplikovaných vied, to v praxi znamená že veľká časť vyučovania je zameraná na praktické využitie a spoluprácu s reálnymi firmami a osobami v rámci oblasti výučby.

Študuj v Holandsku, naozaj neoľutuješ!

Pre štúdium v Holandsku som sa rozhodol kvôli tomu, že Holandsko je veľmi perspektívna krajina pre anglicky hovoriacich ľudí. Veľká väčšina Holanďanov rozpráva po anglicky a preto aj štúdium alebo zamestnanie je veľmi jednoduché, pokiaľ človek rozpráva po anglicky. International Business som si vybral, pretože ma vždy fascinovali cudzie štáty a medzinárodnosť, ktorá sa na Slovensku ťažko hľadá, ale za to je úplne bežná v Holandsku.

Nemôžem si takisto vynachváliť prístup, aký majú profesori a vyučovatelia k študentom, dôležite je aj spomenúť, že kladú nesmierne zameranie na jednotlivca a jeho rozvoj. Prihlášku mi podávala priamo agentúra Cambridge Study, po tom ako som im dodal požadované papiere, čiže z mojej strany to vyžadovalo veľmi málo námahy.

Adam si pochvaľuje prakticky zamerané štúdium

Svoje prvé dni som strávil vstrebávaním všetkého nového, zoznamovaním sa so spolužiakmi, ktorí boli veľakrát v rovnakej pozícii ako ja. Na niektoré veci som si zvykol hneď a niektoré trvali trochu dlhšie. Štúdium bolo pre mňa časovo flexibilné a tak som si našiel aj čas na brigády, pracoval som ako balič na pošte alebo som chodieval čapovať pivo na festivaly do Amsterdamu. Práce pre študentov v Holandsku je veľa a dá sa vyberať, preto sa nemusíte báť, že by ste si popri štúdiu nevedeli privyrobiť.

Ešte vám aj zazdieľam môj tip: Asi najlepšia vec, ktorú môžete urobiť pri príchode, je hneď si zohnať bicykel a NS OV Chip kartu na vlaky. Bicykel je v Holandsku úžasný, pretože sú tam všade cyklo cesty a OV Chip karta je veľmi dobrá, keďže sa dajú kúpiť veľmi výhodné predplatné na vlak.

Štúdium v Holandsku ma naučilo množstvo užitočných vecí. Či už pri komunikácii s ľuďmi z rôznych krajín alebo praktické informácie v rámci môjho oboru vďaka prakticky orientovanému štýlu výučby v krajine tulipánov. Po skončený prvého ročníka a v rámci druhého môžem povedať že štúdium v Holandsku rozhodne neľutujem, úroveň školstva, prístup profesorov k žiakom a typ výučby si neviem vynachváliť. Vrelo odporúčam každému perspektívnemu študentovi na Slovensku!

Poď aj ty študovať do Holandska

Prinášame vám skúsenosti, zážitky a hodnotenie študentov, ktorí sa rozhodli pre štúdijný pobyt v zahraničí.

Viac o mne >