Stredná škola v Anglicku je pre každého stredoškoláka zážitok

Stredná škola v Anglicku bola vždy pre mňa veľmi lákavá. Bol koniec augusta a mňa čakal odlet a 5 mesiacov v Southamptone. S čistým svedomím môžem povedať , že na zatiaľ najkrajšie chvíle môjho života. Odlietala som z Viedne. Keď som odchádzala ráno z domu, veľmi som sa tešila, ale keď som na letisku mala povedať zbohom tým, s ktorými som bola 17 rokov každý deň, nebolo to ľahké. Na uplakané oči môjho mladšieho brata nikdy nezabudnem. Ale zvládli sme to a prvýkrát som sa ocitla sama, tak ďaleko bez rodičov niekde, kde som nikoho nepoznala. Po príchode na londýnske letisko nás už čakali naši budúci učitelia. Počkali sme na ostatných a autobusom sme sa vybrali južnejšie do mesta Southampton.

Aká bola škola a mesto Southampton?

Southampton mi prirástol k srdcu veľmi rýchlo, je to miesto odkiaľ vyplával Titanic. Pre mňa to bolo veľké mesto, keďže je 4-krát väčšie od mojich rodných Nových Zámkov. A predsa bolo kľudné a ľudia boli veľmi láskaví a milí. Do Anglicka som išla na pobyt na strednej škole. Navštevovala som tam školu Itchen Sixth Form Collage, ktorá bola veľká, krásna, moderná škola. Študovala som tam anglický jazyk a matematiku, ktoré sú povinné a potom som si vybrala biológiu a chémiu, keďže by som v budúcnosti chcela študovať medicínu. Bolo nás viac ako 60 medzinárodných študentov. Väčšina z Brazílie a Talianska. Veľmi rýchlo sme sa všetci skamarátili a nikto s nikým nemal problém. Na hodinách sme boli zmiešaní, povedala by som, že polovica triedy bola Britov a potom ostatní zahraniční študenti. Učivo na matematike bolo oveľa ľahšie na aké sme my na slovenských gymnáziách zvyknutí. Na biológii a chémii je veľa pokusov, málo teórie. Bola som vo výhode, pretože som teóriu ovládala zo Slovenska.

Moja rodina počas pobytu bola skvelá

Bývala som v hostiteľskej rodine, asi v tej najlepšej, do ktorej sa dalo dostať. Ja som mala izbu hore na poschodí rodinného domu, bývala som v izbe ich najstaršej dcéry, ktorá sa už vydala. Domáci boli veľmi milí a brali ma ako svoju. Nebola som ich prvý takýto zahraničný študent. Všetko mi ukázali a tiež mi prvé dni pomáhali, napríklad ako sa dostanem do školy alebo do mesta. Najskôr som v rodine bola sama,  aj keď som do formulára napísala, že by som bola rada ešte s niekým. Keďže doma mám dvoch bratov, nebola som zvyknutá byť  sama. Okolo októbra som navštívila v škole pracovníčku školy, ktorá sa o nás starala s prosbou, že by som chcela mať  host-sestru. Bol začiatok decembra, keď  k nám do rodiny prišla Isabela z Brazílie. Hneď sme sa skamarátili a ja som si našla nevlastnú sestru :). Doteraz sme v kontakte. Bola aj u nás na Slovensku, moji rodičia si ju tiež hneď obľúbili. Ja sa teraz chystám za ňou do Brazílie. Dúfam, že mi to vyjde a konečne ju uvidím. Už teraz mi veľmi chýba.

Pobyt na strednej škole v zahraničí odporúčam každému, považujem to za skvelú skúsenosť , vďaka ktorej som sa veľa vecí naučila a našla si veľa kamarátov. Ďakujem Cambridge study za skvelú príležitosť.

Diana Rosová

Prinášame vám skúsenosti, zážitky a hodnotenie študentov, ktorí sa rozhodli pre štúdijný pobyt v zahraničí.

Viac o mne >