10 tipov, ako sa pripraviť na jazykový kurz v Anglicku

Volám sa Lenka a rada by som sa s tebou podelila o svoje skúsenosti a zážitky počas môjho kurzu angličtiny a pobytu v Anglicku. Pracujem v Cambridge Study ako študijný poradca pre jazykové kurzy v zahraničí. Preto som sa rozhodla absolvovať jazykový kurz v Anglicku v roku 2018 na vlastnej koži, aby som študentom a klientom vedela čo najlepšie poradiť pri výbere kurzu na mieru. Mnohí študenti sa ma pýtajú pred odletom, ako sa pripraviť na jazykový kurz v Anglicku, tak som sa rozhodla moje tipy zhrnúť do nasledujúceho blogu.

Čo sa týka kurzu, vybrala som si jazykový kurz, ktorý organizuje škola Stafford House v najúžasnejšom a najkrajšom meste Cambridge. Pred nástupom na absolvuješ gramatický test, ktorý má 80 otázok a tie musíš stihnúť za 60 minút. Určite netreba podceniť prípravu, ale netreba sa ani báť! Výsledky svojho testu sa dozvieš v prvý deň školy.

Dostupnosť cestovania z Bratislavy do Cambridge je predovšetkým rýchla a jednoduchá. Priamym letom z Bratislavy si za 2 hodiny na letisku London Stansted a do Cambridge sa dostaneš priamo z letiska pohodlným vlakom za luxusných 30 minút. Rýchlejšia cesta ako z Bratislavy do Košíc. 🙂 Počas cesty budeš zaručene rozmýšľať nad tým, aká bude tvoja rodina. Angličania sú veľmi priateľskí a keď zaklopeš na dvere v prvom momente pochopíš, že tvoje obavy boli zbytočné. Bývať v hostiteľskej rodine znamená, že sa staneš súčasťou ich fungovania. Bližšie spoznáš britskú kultúru a spoznáš ich spôsob života. Po dlhej dobe zažiješ ten pocit, keď sa dokážeš z pondelkových dní tešiť, pretože sa začína tvoj kurz angličtiny. Po príchode do školy ťa privíta rodinná atmosféra od všetkých zamestnancov školy. Nasleduje príjemná 5 minútová konverzácia s pracovníkom školy Stafford House. Približne 1 hodinu potrvá, kým budeš zaradený do triedy a však medzi tým absolvuješ povinnú exkurziu školy. Po exkurzii dostaneš ID kartičku a svoj rozvrh, potom sa presúvaš do svojej novej triedy. ID kartička je tvojim kľúčom do školy. Okrem učenia ťa čaká tiež priateľský kolektív školy, spolužiaci a atraktívne mesto Cambridge.

Súčasťou môjho pobytu bolo tiež spoznávanie našich partnerských škôl v meste Cambridge a Londýn, čím som získala lepší prehľad a predstavu o výučbe a školách v Anglicku. Kým v meste Cambridge vládne pokojný, zábavný a športový život ľudí, tak v meste Londýn naopak vládne rušný a dynamický život. Rozdiel týchto dvoch miest je naozaj neporovnateľný nielen veľkosťou, ale aj spôsobom života.

Toto je mojich 10 tipov, ako sa pripraviť na jazykový kurz:

1. Choď sám/sama

Zahoď svoje obavy o tom, že v cudzom svete to sám nezvládneš. Práve naopak! Je to jedna z najlepších vecí, ktoré môžeš urobiť. Nielen že si rýchlejšie osvojíš jazyk, ale sa aj naučíš spoliehať sám na seba, čo je ďalšia skvelá skúsenosť.

2. Zisti, čo sa ti viac oplatí v rámci peňazí

Over si vo svojej banke, či sa viac oplatí vyberať hotovosť alebo platiť kartou. Po príchode na letisko si vyber z bankomatu nejakú hotovosť, už nechám na teba, koľko je pre teba ideálna suma. Ja som mala 50 libier. Dávaj však pozor, vyberať peniaze treba len v oficiálnych bankomatoch bánk ako HSBC, Barclays, Lloyds, Santader alebo Natwest, inak budeš platiť za výber zbytočné poplatky naviac.

3. Kontaktuj rodinu o predbežnom príchode

Toto odporúčanie platí extra pre ubytovanie v rodine, čo bola aj moja osobná skúsenosť. Pred odchodom dostaneš od školy bližšie informácie o ubytovaní ako meno, adresu a kontaktné údaje. Je dôležité, aby si kontaktoval rodinu, najlepšie emailom a prípadne si s nimi dohodol online stretnutie na zoznámenie a oznámil im svoj predpokladaný príchod, aby boli pripravení. Určite by bolo nepríjemné prísť na adresu ubytovania a zistiť, že ťa doma nikto nečaká.

4. Cestovanie a orientácia na letiskách je hračka

Ak si zbehlý cestovateľ ako ja, tak sa cesty naozaj nemusíš báť. Mojou cieľovou destináciou bol Cambridge. Najideálnejší priamy let je z Bratislavy na letisko London Stansted. Po prílete si vyzdvihneš svoju batožinu, prejdeš cez colnú kontrolu a ocitneš sa v príletovej hale. Letisko v Anglicku, konkrétne London Stansted je veľmi dobre orientačne značené, či už hľadáš vlakové alebo autobusové stanice. Ak cestuješ ďalej vlakom alebo autobusom, lístky si môžeš kúpiť priamo u okienka danej vlakovej alebo autobusovej spoločnosti alebo online vopred na stránach spoločností National Express (autobusy) alebo The Trainline (vlaky).

ako sa pripraviť na jazykový kurz

Vyber sa do Anglicka a sprav si kurz, po ktorom budeš môcť komunikovať, kariérne stúpať alebo ďalej študovať v anglickom jazyku. V triedesi nájdeš kamarátov z celého sveta a spoznáš, ako sa žije v iných krajinách.

5. Pozri platnosť pasu

Nezabúdaj, že na cestu do Anglicka je potrebné mať platný cestovný pas a treba sledovať aj jeho platnosť. Musí ti platiť minimálne 6 mesiacov po vstupe do krajiny. Pri ceste do zahraničia tiež odporúčam pribaliť  kópiu údajovej stránky cestovného pasu (tej s fotografiou) a uložiť ju mimo dokladov. V prípade straty či krádeže pasu ti to uľahčí vybavovanie náhradného cestovného dokladu. Počas mojej cesty som bola svedkom, keď slovenská rodinka cestovala na dovolenku do Anglicka a keď prechádali colnou kontrolou, prišli na kameň úrazu. Neostávalo nič iné ako hromada nadávok, zrušenie dovolenky a návrat na Slovenko. Do iných Európských krajín ti stačí aj občiansky preukaz.

6. Lístky z vlaku nevyhadzuj!

Lístky na vlak si môžeš kúpiť cez internet alebo priamo na letisku. Pred vstupom na vlakové nástupište musíš svoj cestovný lístok priložiť k turniketu a ten istý cestovný lístok potrebuješ aj pri výstupe. Turniket ti pri svojom konečnom výstupe lístok už nevráti. Jednoducho povedané, svoj lístok potrebuješ na to, aby si sa dostal z vlakovej stanice.

7. Google mapy v mobile, tvoj najlepší kamarát

V prípade, že sa obávaš cesty, stiahni si google mapy aplikáciu do mobilu. V určitých momentoch cestovania budeš svoj mobil s aplikáciou google mapy milovať a tvoj mobil bude tvojim najlepším kamarátom. Budeš prekvapený, ako dokáže byť navigácia dokonale presná. Avšak nezabudni si dobiť svoju mobilnú batériu na 100%! 🙂 Británia aj po Brexite stále zostala v Zóne 1 pre roaming, teda volať a používať svoje mobilné dáta tam vieš pohodlne ako doma bez poplatkov naviac.

8. Tvoje myšlienky v škole musia byť pozitívne

Počas pobytu mi študenti prezradili, že v prvý deň zažívajú stres. Často sú zvedaví, čo ich v škole čaká, ako to tam bude vyzerať, do akej triedy bude študent zaradený, akí budú spolužiaci a učitelia….stop! Je dôležité, aby si bol pozitívne naladený. Uvedom si, že si urobil/a svoj prvý krok predovšetkým k zlepšeniu svojej angličtiny, spoznáš nové veci a nových ľudí. Ak často bojuješ so stresom, vyskúšaj sa ho zbaviť ešte pred príchodom do školy napríklad ranným behom, kvalitným spánkom, počúvaním svojej obľúbenej hudby alebo stačí vyskúšať pravé anglické raňajky. 🙂

Ja jazykovom kurze zažiješ moderné vyučovacie metódy s využitím technológií, internaktívnej tabule a internetu, ktoré ťa budú určite baviť. Taktiež máš možnosť spoznať kultúru, históriu a spôsob života v danej krajine a hlavne používať angličtinu v reálnych situáciách.

9. Obklop sa ľuďmi

Netráp sa, že si prišiel do triedy sám, pretože sa rýchlo začleníš do skupiny. Taktiež odporúčam zapájať sa do spoločenských a kultúrnych aktivít, ktoré organizuje tvoja škola,  pretože aj tieto aktivity pomáhajú novým študentom rýchlejšie začlenenie a zbaviť sa tak zbytočného ostychu. Je to skvelá možnosť ako sa obklopiť ľuďmi, trénovať a zlepšovať svoju angličtinu v praxi a k tomu ešte vidieť viac ako len jedno miesto.

10. Spoznávaj okolie a ochutnaj miestnu kuchyňu

Je hriech navštíviť Anglicko a nevyskúšať pravý anglický čaj alebo národné jedlo Fish and Chips. Taktiež, nezabudni vyskúšať sýte anglické raňajky. Londýn ponúka množstvo fantastických reštaurácií s výnimočným jedlom. Jazykové školy taktiež robia výlety pre študentov za istý príplatok, čiže určite odporúčam vyskúšať. Spoznáš tak nové miesta a ešte sa zoznámiš aj s ľuďmi rôznych národností. A tak si vieš opäť precvičiť angličtinu. 🙂

Poď aj ty na jazykový kurz do zahraničia