Dvojtýždňový kurz angličtiny v Cambridge očami študentky Niny

Tento rok som sa rozhodla stráviť časť leta v Anglicku ako súčasť jazykového pobytu. Vycestovala som dva dni po skončení školského roka a môj dvojtýždňový zážitok sa mohol začať! Kurz som absolvovala v škole Stafford House v meste Cambridge. Hlavným cieľom bolo zlepšiť sa v “speakingu” a celkovo zlepšiť úroveň angličtiny. Keďže ma v ten rok čakali skúšky Cambridge, mala to byť taká príprava a príležitosť získať istotu v jazyku a v neposlednom rade prežiť nezabudnuteľné zážitky v zahraničí. Toto je môj pohľad na dvojtýždňový kurz angličtiny v Cambridge.

Ako veľmi som sa obávala cesty do Veľkej Británie, tak jednoduché a rýchle to bolo. Cestovala som priamym letom zo Slovenska do Stanstedu, z kadiaľ som sa odviezla vlakom do Cambridge. Na stanici ma už čakala moja hostiteľská rodina, ktorá mi celý pobyt značne uľahčila. Ubytovanie v rodine som si vybrala sama, pretože som chcela spoznať typickú anglickú rodinu, ich zvyky a okrem iného to bolo aj cenovo výhodnejšie oproti ubytovaniu v rezidencii. Boli veľmi starostliví a vždy dbali na to, aby som sa u nich cítila ako doma. Ochotne ma zaviezli kam bolo treba a dávali užitočné rady o meste, či ohľadom cestovania. Ako väčšina ľudí, mám prirodzený rešpekt z neznámeho a škola v Cambridge nebola žiadna výnimka. Po ceste som si v hlave prehrávala čo poviem, ako sa predstavím a čo vlastne urobím. Môj prehnaný strach bol nakoniec úplne zbytočný.

Dvojtýždňový kurz angličtiny si Nina chválila nielen kvôli škole, ale aj skvelým spolužiakom a programu mimo výučby.

V škole panovala príjemná atmosféra a učitelia boli pripravení privítať každého nového študenta. Boli priateľskí a otvorení, vždy mali čas sa porozprávať a vedeli nám poradiť takmer so všetkým. Dôležité bolo nebáť sa pýtať. Predstavili nám školu, urobili “tour” a poobede prehliadku mesta. Bola som príjemne prekvapená z toho, ako škola fungovala. Dokopy nás bolo vyše sto študentov a keďže sme boli rozdelení do kurzov, s niektorými sme sa videli len občas. Každý piatok sme sa preto všetci stretli v jedálni a zúčastnili rozlúčky so tými, ktorí odchádzali domov. Bola to taká ceremónia, ktorú absolvoval každý študent, dostal certifikát a odniesol si niečo na pamiatku. Mojim obľúbeným časom boli víkendy, ktoré boli naozaj špeciálne. Vždy sme mali nabitý program najmä kvôli výletom, ktoré organizovala škola, no program sme si vedeli vytvoriť aj sami. Naša skupinka si zorganizovala výlet do Londýna, čo bol pre mňa jeden z najlepších zážitkov v Anglicku. Predstavte si ocitnúť sa vo veľkej metropole len s kamarátmi a spoznávať krásne pamiatky a miesta a užívať si čas s nimi.

Očakávania ktoré som mala z celého pobytu sa naplnili a zároveň prekonali. Na konci kurzu sme dostali certifikát o dosiahnutí úrovne podľa navštevovaného kurzu. No moje jazykové zlepšenie nebolo potvrdené len na papieri a odvaha rozprávať po anglicky bola značne viditeľná. Pokrok cítim už teraz v škole či kdekoľvek, keď sa stretnem s angličtinou. Pobyt určite odporúčam každému, kto rád cestuje a spoznáva nových ľudí. Je to jedinečná príležitosť zlepšiť sa v jazyku a spojiť tak užitočné s príjemným. Najviac pre mňa znamenali novovzniknuté priateľstvá, ktoré spevnili každodenné spoločné zážitky, po ktorých sa nám ťažko lúčilo. Okrem toho ma skúsenosť v zahraničí naučila sa orientovať vo viacerých smeroch a bezproblémovo zvládnuť cestovanie na vlastnú päsť. Už teraz sa teším čo prinesie budúce leto a či bude také úžasné ako toto! Určite odporúčam túto skúsenosť!

Poď aj ty na jazykový kurz do zahraničia

Prinášame vám skúsenosti, zážitky a hodnotenie študentov, ktorí sa rozhodli pre štúdijný pobyt v zahraničí.

Viac o mne >