Business letný kurz v Anglicku očami študentky Klaudie

Chcela som zažiť štúdium aj niečoho iného ako len všeobecných predmetov na gymnáziu a tak som sa rozhodla stráviť 2 týždne svojich prázdnin v Anglicku na letnom kurze v Kensington Park School v Londýne. Ako zameranie som si vybrala Economy and Business, keďže k nemu mám najbližší vzťah a rozmýšľam nad jeho štúdiom. Pre mňa bol cieľ kurzu jasný: zistiť ako je na tom moja angličtina, či sa mi bude štúdium businessu páčiť a aké to je byť sama 2 týždne v úplne cudzej krajine. 

Začnem ale s mojimi skúsenosťami s cestou a pobytom. Letela som z Viedne a keďže som mala pod 16 rokov, stále na mňa niekto dozeral, aby sa mi nič nestalo. Po výstupe z lietadla som bola pridelená zamestnancovi letiska Heathrow a s úplnou ľahkosťou som prešla cez pasovú kontrolu. Cesta taxíkom z letiska prebehla tiež ľahko. Bola som ubytovaná na internáte a izbu som zdieľala so Španielkou, s ktorou sme si hneď sadli a strávili spolu celé 2 týždne, keďže chodila na Business hodiny tiež. Aj jedlo bolo výborné, dokonca v spoločenskej miestnosti sa nachádzal aj pingpongový stôl, na ktorom sme hrávali, aj keď ja som poväčšine prehrávala. Samotná škola bola cca 20 minút od internátu, ale vôbec to neprekážalo, kedže sme chodili metrom a tým sme sa s ním aj viac stotožnili. Neskôr, keď sme mali rozchody po meste, sme metro využívali takmer všade a nerobilo nám to vôbec problémy. 

Aj keď hodiny boli hlavne zamerané na business, mávali sme aj workshopy, ktoré nám mali rozvíjať kritické myslenie alebo schopnosť prezentovať pred ľudmi. Učitelia boli ústretoví, ak ste chceli, vedeli ste si aj vypýtať dodatočné materiály. Tretí deň sme boli rozdelení do dvojíc a dostali sme za úlohu do konca kurzu vymyslieť nápad, ktorý by sa vedel zrealizovať do funkčného businessu. Za úlohu sme mali aj vytvoriť prezentáciu a podnikateľsky plán. Dalo by sa povedať, že vymýšľať práve tento projekt bola najzaujímavejšia časť kurzu. Strávili sme niekoľko hodín premýšľaním nad tým, aká je naša cieľová skupina, ako na tom zarobíme, aké by boli nasledujúce kroky, ak by naša “firma” prosperovala. Pri vymýšľaní sme využívali znalosti, ktoré sme dostali na hodinách podnikania, ale pri prezentácii sme využili zase iné znalosti z workshopov.

Klaudia na kurze oceňuje najmä skvelý prístup, skvelú skupinu ľudí a nové skúsenosti.

Okrem aktivít v škole, sme prešli mnoho zaujímavých miest. Aj keď sme išli na prehliadku Londýna, najviac vo mne zanechala dojem továreň na výrobu oblečenia. Strávili sme v nej niekoľko hodín a manažérka továrne nám vysvetľovala každú časť procesu výroby oblečenia. Hovorila nám o rôznych spôsoboch zeefektívňovania, dôvod prečo vytvárajú oblečenie priamo v Londýne a prečo si ich firmy najímajú. Navštívili sme aj Canary Wharf a aj pochopili, že street art je druh umenia a zásadne sa líši od sprejovania slov po stenách budov. Boli to zážitky, ktoré nezažiješ inak ako že ti ich niekto schopný, kto sa v danej oblasti vyzná, ukáže.

Svoje ciele som asi splnila. Aj keď zo začiatku som si na používanie angličtiny musela zvykať, kedže každý študent bol z inej krajiny, všetci sme sa k sebe správali milo a s trpezlivosťou. Viem si aj samu seba predstaviť študovať podnikanie, aj keď si uvedomujem, že realita je oveľa ťažšia ako sa nám pri vytváraní projektu zdalo. Avšak, vďaka spolužiakom, učiteľom a kamarátom bol celý pobyt velmi príjemný. Samotný Londýn je veľmi bezpečný a ľudia v ňom boli vždy milí. Vždy sa opýtali či nepotrebujeme pomoc, keď sme začali vyzerať zmätene a stratene. Business letný kurz v Anglicku hodnotím ako výbornú skúsenosť a dúfam, že sa do Anglicka znovu vrátim a hlavne dúfam, že tu budem môcť raz aj študovať.

Študentka Klaudia

Poď aj ty na jazykový kurz do zahraničia

Prinášame vám skúsenosti, zážitky a hodnotenie študentov, ktorí sa rozhodli pre štúdijný pobyt v zahraničí.

Viac o mne >