Ako spojiť štúdium v Anglicku a v Španielsku

Ahojte!

Volám sa Gabika, pochádzam zo Žiliny a od roku 2018 som študentkou Nottingham Trent University, oboru International Business with Spanish. Nottingham je pomerne malé, študentské mesto, ktoré ponúka mnoho možností na trávenie voľného času aj mimo univerzitných priestorov. Avšak aj samotná univerzita má v ponuke obrovskú variabilitu aktivít, vďaka ktorým sa študenti nikdy nenudia. Či už ide o rôzne dobrovoľnícke projekty, vzdelávacie workshopy, kultúrne eventy alebo pracovné príležitosti.

V mojom maturitnom ročníku som veľmi váhala nad štúdiom v zahraničí. Nebola som si vôbec ničím istá, čo sa nakoniec odrazilo aj na počte prihlášok. Okrem 5 prihlášok, ktoré si môžete podať do UK, som mala ďalšie 3 na Slovenku a v Čechách. Nakoniec som sa rozhodla podľa obsahu pre štúdium v Anglicku, ktoré má podľa mňa veľmi navrch. Už len samotný fakt, že v rámci môjho štúdia  strávim pól roka na stáži, ktorá bude pravdepodobne platená je veľkou výhodou.

Môj prijímací proces začal niekedy začiatkom decembra, kedy som sa definitívne rozhodla, že si podám prihlášku aj do Anglicka. Najskôr išlo o vyplňovanie  osobných údajov a neskôr o napísanie „personal statement“ – kde študenti opíšu svoju motiváciu študovať na vybranej univerzite. Keď sa táto prihláška odošle, zvyčajne trvá univerzitám mesiac, kým vám odpíšu. Existuje pár možných odpovedí; ja som  dostala conditional offer, čo znamená, že pokiaľ splním univerzitou dané podmienky, ktoré opisujú v liste, budem prijatá. Keďže NTU bola moja first choice, ich podmienky boli certifikáty IELTS z angličtiny a DELE zo španielčiny a určitý priemer z ústnej maturitnej skúšky. Po prijatí dokumentov univerzitou som dostala uvítací e-mail a mohla som začať riešiť život v Anglicku.

Štúdium v Anglicku má veľa výhod a tá hlavná je práve jeho rozdelenie. Prvý a štvrtý ročník študujem v Nottinghame a druhý a tretí ročník vo Valencii. Každá univerzita je veľmi odlišná. V Anglicku som mala týždenne len 13 hodín školy s predpokladom, že svoj voľný čas venujem aktivitám, ktoré pomáhajú rozvíjať skills v mnou vybranom predmete. Toto je možné vďaka workshopom a seminárom, ktoré som spomínala na začiatku. Každý z nich má obmedzený počet miest, čím je zabezpečený lepší prístup k jednotlivcom. Okrem toho samotná výučba nie je čisto teoretická, keďže veľkú časť hodnotenia tvoria courseworks a eseje, do ktorých priamo aplikujeme teórie vysvetlené na hodinách a učitelia si tak môžu byť istí, že sme danú problematiku pochopili.  Záporným prekvapením bolo, že keď som nastúpila na štúdium do Španielska, vrátila som sa z toho viac praktického konceptu, do teoretického. A chvíľu mi trvalo, kým som si na to zvykla.

Najväčšou výhodou štúdia v dvoch krajinách je skvelá jazyková príprava v študovanom obore, keďže v Španielsku mám predmety v španielčine. Okrem toho tento program ponúka skvelý nadhľad na rôzne kultúry a spôsoby, akým riešia problémy v biznise. Ďalšou výhodu je, že aj keď študujem momentálne v Španielsku, stále som študentkou aj NTU. Môžem teda využívať výhody oboch univerzít, ako napríklad Summer Schools.

Obidve mestá v ktorých študujem sú veľmi rozdielne. Kým Nottingham je relatívne malé, no študentské mesto s typickým anglickým, daždivým počasím, ponúka veľa eventov len pre študentov. Valencia na druhej strane je tretie najväčšie mesto Španielska.  Človek tu nájde všetko čo hľadá – šport, umenie či nočný život. Okrem toho, bývať kúsok od pláže má tiež svoje výhody.

Za najväčšiu výzvu môjho štúdia považujem angličtinu. To z toho dôvodu, že som sa dostala do triedy plnej Britov. Na začiatku  bolo dosť ťažké nabrať odvahu a prehovoriť pred celou triedou. Tento rok v Španielsku sa naše strany otočili, pretože ovládam španielčinu lepšie ako moji britskí spolužiaci.  Konečne si uvedomujú, ako som sa cítila ja minulý rok. Aj v tomto je super študovať vo viacerých krajinách a uvedomovať si rozdiely.

Jeden z mnoha dôvodov prečo som sa rozhodla pre štúdium v Anglicku bolo aj garantované ubytovanie. Ja som sa rozhodla pre bývanie na internáte.  V Anglicku je väčšinou štandardom, že každý študent  má vlastnú izbu a následne zdieľa spoločné priestory v rámci bytu s 3-7 študentmi. Je to vždy uzatvorená „rezidencia,“ ktorá má svoju recepciu, kde vám radi odpovedia na všetky dotazy a prípadne tam nahlásite nejaké problémy na byte, ako napríklad výmenu žiarovky či nefunkčný  radiátor. Tieto internáty sa väčšinou nachádzajú v blízkosti univerzity a preto je možné do školy chodiť pešo. Mne to trvalo 8 minút.

Popri štúdiu brigádu nemám. Pracujem len cez leto, keď nemám školu. Avšak pre prácu v Anglicku je potrebné mať national insurance number, o ktoré je veľmi jednoduché požiadať. Stačí zavolať na telefónne číslo a dostanete čas a miesto pohovoru. Spýtajú sa len pár otázok, že prečo chcete pracovať. Následne vám príde v obálke toto číslo a môžete začať pracovať. Platy sú oveľa vyššie ako na Slovensku. Poznám ľudí, ktorým takáto brigáda vedela pokryť ich životné náklady popri štúdiu.

Na štúdiu ma najviac prekvapil fakt, že štúdium v zahraničí je veľmi odlišné od štúdia na Slovenku.  Tým nemyslím len štúdium ako také v aule, ale aj celý študentský zážitok. Vždy keď sa rozprávam s kamarátmi, ktorí študujú na Slovenku alebo v Čechách, naše skúsenosti sú úplne iné. Nesúdim, že kde je to lepšie, každému vyhovuje niečo iné, ale ja som rada, že som sa rozhodla ako som sa rozhodla, a urobila by som to znovu.

Gabika

 

Na našej stránke www.cambridgestudy.sk sa dozvieš všetko potrebné o univerzitách, podmienkach prijatia a s celým procesom ti radi pomôžeme.

Poď študovať do Anglicka

Prinášame vám skúsenosti, zážitky a hodnotenie študentov, ktorí sa rozhodli pre štúdijný pobyt v zahraničí.

Viac o mne >