Ako prebieha kurz angličtiny v Írsku a čo môžeš zažiť v Dubline?

Ešte na začiatkom roka 2022 sa naša študentka Katka rozhodla absolvovať kurz angličtiny v Írsku. Po zvážení všetkých variant a možností si Katka napokon vybrala školu Atlas v Dubline a svoje rozhodnutie zaručene neľutuje, preto sa s nami rozhodla podeliť o vlastnú skúsenosť v krátkom rozhovore.

Prečo si sa rozhodla pre kurz angličtiny v Írsku? Čo ťa najviac zaujalo? 

Pre kurz angličtiny v Írsku som sa rozhodla kvôli ľahkej dostupnosti v porovnaní s Anglickom, ktoré malo v tom čase prísnejšie cestovné obmedzenia spojené s covidom. Zároveň ma lákala kvalita výučby anglického jazyka. Po príchode do Írska ma Dublin mimoriadne ohúril svojím čarom, zaujali ma nádherné historické budovy, zelené parky a ulice s maľbami na stenách.

Čím ťa zaujala a čo sa ti najviac páčilo na škole Atlas v Dubline? 

Školu Atlas som si okamžite obľúbila.  Najviac sa mi páčil milí a priateľský prístup učiteľov, hodiny angličtiny prebiehali v uvoľnenej atmosfére a učitelia veľa vysvetľovali, čo som skutočne ocenila. Robili sme rôzne cvičenia, ktoré ma zaujali a nikdy som sa na hodinách nenudila. Počas pobytu som si uvedomila rozdielny prístup vo výučbe ako u nás na Slovenku. Každý deň som chodila do školy s radosťou a veľa som sa naučila i keď som tam bola len krátky čas.

Ako prebiehala výučba, ako si vnímala učiteľov? Z akých krajín pochádzali tvoji spolužiaci? 

Výučbu a učiteľov hodnotím len pozitívne, kedykoľvek sme mohli klásť otázky a oni vždy reagovali a snažili sa nám odpovedať. Všetci boli milí a príjemní, vôbec nemali problém zopakovať vetu aj 3x pokiaľ som niečomu nerozumela. 🙂
Moji spolužiaci boli zo všetkých kútov sveta, najviac zo Španielska, Talianska, Mexika, Japonska a ďalších krajín. Vytvorili sme si nové priateľstvá.

Ako si trávila voľný čas po škole? Využívala si aj voľnočasové aktivity, ktoré organizovala škola? 

Áno. Aktívne som využívala aktivity, ktoré organizovala škola Atlas, veľmi sa mi páčili. Jednoducho som sa len prihlásila deň vopred na recepcii školy. Výhodou bolo, že výlety boli zadarmo a platilo sa len za prepravu alebo za vstupy do pamätihodností. Bola som na nočnej prehliadke Dublinom a na dvoch odlišných plážach. A taktiež som chodila na výlety s mojimi spolubývajúcimi, bola som napr. v národnej galérii, botanickej záhrade, parkoch, typických írskych baroch a reštauráciách. Samozrejme, stihla som prejsť aj veľa obchodoch s oblečením (ktoré boli omnoho lepšie ako na Slovensku). 🙂

Aká bola tvoja skúsenosť s hostiteľskou rodinou? 

Moja host mum bola milá pani na dôchodku s bláznivým psíkom. Taktiež som mala ďalších 3 spolubývajúcich, boli veľmi milí. Trávili sme spolu veľa času po škole, takže som sa vôbec nenudila. Mala som zabezpečenú polpenziu, raňajky som si robila prevažne sama, čo mi vyhovovalo a večere robila moja spolubývajúca z Brazílie, varila veľmi dobre a ja som mala možnosť ochutnať niečo nové. Zo začiatku mi bola zima v dome, škole aj v reštauráciách, pretože vo všeobecnosti v Írsku nie sú zvyknutí kúriť vo vnútri ale po týždni host mum pridala do krbu a bolo oveľa lepšie… Izbu som mala samozrejme sama pre seba. 🙂

Ako si vnímala Covid a opatrenia v krajine? 

V Írsku bola situácia oveľa lepšia. Keď bol na Slovensku zákaz vychádzania, tak v Írsku bolo otvorené všetko a nebol žiadny zákaz vychádzania. Jediné mínus bolo, že sa reštaurácie a kaviarne zatvárali o 8 hod. Taktiež sme museli dodržiavať režim OP, či už sme išli do reštaurácie alebo baru, vždy kontrolovali covid pas pri vstupe, nekontrolovali nás iba pri vstupe do obchodného centra. V škole nám každé ráno merali teplotu a rúška sme museli nosiť v interiéri školy.

Prečo si sa rozhodla pre našu agentúru Cambridge Study?

S agentúrou Cambridge Study riešim už univerzitu v Holandsku a tak som sa dozvedela aj o týchto pobytoch v zahraničí, chcela som si zlepšiť svoju angličtinu. Najskôr som nad pobytom v zahraničí počas covidu ani len neuvažovala (prišlo mi všetko moc komplikované), avšak neskôr som si všetko premyslela a začala riešiť. Teraz viem, že to bolo najlepšie rozhodnutie, ktoré som mohla spraviť. V Írsku som si užila každú sekundu. Úžasná skúsenosť na celý život, ktorá mi nesmierne otvorila oči. Musím povedať, že celý proces vybavovania bol bez problémov a veľmi jednoduchý. Neviem si predstaviť, že by som toto všetko riešila sama… V Cambridge Study mi všetko vybavili a komunikovali so školou aj rodinou, pomohli mi aj s letenou a preto som im veľmi vďačná a ĎAKUJEM!

Katka

Na našej stránke www.cambridgestudy.sk sa dozvieš všetko potrebné o rôznych kurzoch v rôznych krajinách. S výberom kurzu a lokality ti veľmi radi pomôžeme.

Poď aj ty na kurz do zahraničia

Prinášame vám skúsenosti, zážitky a hodnotenie študentov, ktorí sa rozhodli pre štúdijný pobyt v zahraničí.

Viac o mne >