Ako ma štúdium v Anglicku pripravilo na prácu žurnalistu

Ahojte!

Volám sa Kika, mám 24 rokov a momentálne som v druhom ročníku bakalárskeho štúdia na London South Bank University (LSBU) v Londýne. Ako som sa vlastne dostala na LSBU? Dlhý príbeh v sktratke. Po strednej som sa hlásila na výšku na Slovensku, kde ma nezobrali, čo s odstupom času beriem ako moje veľké šťastie. Nechcela som len sedieť doma a  tak som sa rozhodla ísť na pár mesiacov do Anglicka , zlepšiť si angličtinu a rozšíriť si obzory.

V Anglicku sa mi zapáčilo na toľko, že som začala uvažovať nad štúdiom. Avšak všetci mi hovorili, že je to drahé a nebudem si to môcť dovoliť. Našťastie som sa nedala odradiť a spravila som si research online, popri ktorom som narazila na cambridgestudy.sk. Je to vzdelávacia agentúra, ktorá pomáha študentom a mladým ľuďom zo Slovenska a Česka dostať sa na univerzity a stredné školy do zahraničia. Napísala som im a pomohli mi s celým procesom od prihlášky až po študentskú pôžičku a aj naďalej sme v kontakte. Dostala som sa na všetkých 5 odborov, na ktoré som sa hlásila. Nakoniec som sa rozhodla pre LSBU, pretože som mala možnosť ísť na ich Deň otvorených dverí a vidieť ako to na univerzite vyzerá a funguje. Prihlášku som si posielala na odbor Žurnalistika a preto bolo pre mňa dôležité samotné vybavenie univerzity. Univerzita ma úplna zaujala, mala vlastnú news room a radio room , v ktorej študenti produkujú vlastné show. Vyzeralo to vynikajúco a bola som veľmi šťastná, keď ma zobrali.

Školu máme približne 25 hodín do týždňa čo je veľká zmena v porovnaní so slovenskými vysokými školami. V prvom ročníku sme sa učili základy žurnalistiky a mali sme taký úvod do broadcast journalism. Keďže som momentálne v druhom ročníku, presnejšie v prvom semestri, zatiaľ sme mali dva moduly. Jeden sa volá Journalism Futures pri ktorom sme mali  prednášky každý utorok na asi štyri hodiny a ako finálnu prácu sme mali napísať 3000 slovnú esej na jednu z desiatich otázok. Druhý modul sa volá Cross Platform Journalism, kde produkujeme kontent pre všetky platformy ako sa dá povedať z názvu, čiže rádio, TV (v našom prípade live show na Youtube), sociálne médiá a články na web stránku. Tento modul mi ani nepripadá, ako by som bola na univerzite ale viac sa cítim ako v profesionálnom prostredí. Nesprávajú sa k nám ako k študentom , ale ako k profesionálom. Profesori nám hovoria, že sa máme nazývať žurnalistami s nie veľa skúsenosťami a nie študentami.

V pondelok máme editorial meeting , kde preberieme live show z minulého týždňa. Prehodnotíme, čo bolo dobré a čo bolo zlé a ako to v ďalšej live show napravíme. Pre každú live show produkujeme VT package, čo je reportáž. Sme rozdelení v tímoch po 4-5 ľudí a každý ma svoju úlohu – reportér, kameraman, video editor, editorial editor. Každý pondelok sa rozhodneme aké reportáže budu odvysielané v našej live show a do štvrtka, kedy je live show musí každý tím vyprodukovať reportáž. Nájsť príbeh, ľudí, natočiť interviá a všetko potrebné. ALE! Vždy to musí byť hotové a uploadnuté najneskôr vo štvrtok ráno pred live show! Pre live show vo štvrtky a pre radio show v piatky sme rozdelení do tímov, ktoré sú: production team, ktorý má na starosti celý priebeh show, kamery, osvetlenie, zvuk a mnoho ďalších vecí. Ďalším tímom je editorial tím a to sú ľudia, ktorí napríklad píšu články na náš web, produkujú titulky pre čítačku pre moderátorov , starajú sa o sociálne médiá a tak. Posledným tímom je tím moderátorov, kde máme sofa presenters, social media presenters a bulletins presenters. Ľudia, čo nemajú úlohu vo štvrtok na live show , produkujú piatkovú radio show. Každý pondelok sa rozhodne, kto je súčasťou ktorého tímu a akú má úlohu. Vo štvrok začíname deň editorial meetingom, ktorý vedie Managing editor, kde preberieme priebeh danej live show, reportáže, ktoré sme pripravili a potom sa každý pustí do svojej roboty. Okolo druhej máme production meeting, ktorý je vedený režisérom a prejdeme si poradie, titulky do čítačky a ak je všetko v poriadku a všetci sú hotoví, tak máme skúšobný run of the show predtým ako ideme live o 15:00 – 15:30. To je štvrtok a piatok je veľmi podobný ibaže robíme show pre radio.

Ja popri škole pracujem na plný úväzok, keďže nemám iný zdroj financií na živobytie. Nevravím, že je to ľahké , ale dá sa to zvládať. Pracujem v pube – Wetherspoons, čo je asi najznámejšia sieť britských pubov. Výplatu dostávam týždenne a s prehľadom si zarobím na všetky výdavky spojené so životom a štúdiom v Anglicku. Väčšina kolegov sú taktiež študenti, takže je to tiež super a sme dobrý kolektív. Bývala som na severe Londýna, ale keďže som musela dochádzať do centra asi hodinu, či už kvôli práci alebo škole, tak som sa presťahovala do Elephant and Castle – Borough, čo je prvá zóna, mám to asi 4 minúty pešo do školy a polhodinu pešo do práce.

Mať denne štúdium popri práci na plný úväzok nie je ľahké, najmä ak nežijete v svojej krajine, ale stojí to za to. Ak by som mala možnosť spraviť to zase, tak idem hneď do toho!!! Spoznala som úžasných ľudí z rôznych krajín celého sveta, moja angličtina sa neuveriteľne zlepšila a úplne milujem odbor, ktorý študujem.

Štúdium v Anglicku mi prinieslo mnoho pozitívnych zážitkov, nových vedomostí a skúseností. Zlepšila som si angličtinu, spoznala som ľudí z rôznych krajín po celom svete ale taktiež ma posunulo ďalej a kariérne. Navštívila som BBC a využila som pomoc od ITV offices kde nám pomáhali s formovaním životopisov. V prvom ročníku som dokonca pre jeden z mojich článkom mohla robiť interview s riaditeľom naznámejších novín v Británii.Takéto možnosti nie sú na Slovensku samozrejmosťou a preto si nesmierne vážim, že v Anglicku som ich dostala.

Tento blog je napísaný v skratke, pretože keby sa rozpíšem , tak je z toho asi kniha. Zjednodušene napísané, štúdium v Anglicku absolútne odporúčam!

Kika

 

Na našej stránke www.cambridgestudy.sk sa dozvieš všetko potrebné o univerzitách, podmienkach prijatia a s celým procesom ti radi pomôžeme.

Poď študovať do Anglicka

Prinášame vám skúsenosti, zážitky a hodnotenie študentov, ktorí sa rozhodli pre štúdijný pobyt v zahraničí.

Viac o mne >