Vzdelávanie učiteľov nemčiny cez program Erasmus + vo Viedni

Počas leta som sa v rámci projektu Erasmus + zúčastnila mobility pracovníkov v školskom vzdelávaní vo Viedni. Išlo o dvojtýždňový kurz pre učiteľov nemčiny. V nasledujúcich riadkoch sa chcem s Vami podeliť o svoje dojmy a skúsenosti.

Škola ActiLingua ma príjemne prekvapila svojimi priestormi, personálom, učiteľmi ale hlavne priateľským prístupom ku všetkým účastníkom rôznorodých kurzov, ktoré organizuje na vysokej profesionálnej úrovni. Všetci v škole hovorili veľmi zrozumiteľne, čo považujem za plus. V mojom kurze bolo 8 učiteľov – z Poľska, Ruska, Maďarska, Čiech a zo Slovenska. Napriek mojim obavám vládla na vyučovaní výborná pracovná atmosféra pod vedením dvoch skúsených učiteliek, ktoré sa po týždni vystriedali.

Moje skvelé 2 týždne na škole Actilingua

Prvý týždeň bolo vyučovanie doobeda a témy boli zamerané na oboznámenie sa s Rakúskom, osobitne s Viedňou, na rakúsku históriu, kultúru, filmy, piesne, básne, hospodárstvo, významné rakúske podniky a ich produkty, reklamy, ale aj na porovnanie rakúskych a nemeckých slov. Dôležité pritom bolo to, že nám ukázali možnosť využitia piesní, básní, krátkych filmov či reklám nielen na vyučovaní nemčiny, ale aj odborných ekonomických predmetov metódou CLIL.

Druhý týždeň bolo vyučovanie poobede a nieslo sa v znamení využitia rôznych zaujímavých vyučovacích metód. Zmenili sme sa na žiakov a zapájali sa podľa pokynov učiteľky do rôznych hier, pracovali sme vo dvojiciach alebo trojiciach, tvorili sme myšlienkové mapy, počúvali piesne, čítali a rozoberali články v rôznych novinách, oboznamovali sa s učebnicami, pracovnými listami a ďalšími pracovnými materiálmi. Tento týždeň bol veľmi podnetný nielen pre mňa, ale aj pre ostatných kolegov.

Škola pre nás pripravila bohatý program 

Okrem vyučovania bol náplňou kurzu aj program vo večerných hodinách. Absolvovali sme prehliadku Viedne so sprievodkyňou, športové hry, posedenie v reštaurácii pri typických rakúskych jedlách či  v typickej vinárni, samozrejme zoznamovaciu párty v škole, prezentáciu o Rakúsku a prednášku o možnostiach zamestnania a kariéry v Rakúsku. V sobotu sme mali možnosť zúčastniť sa celodenného výletu do Salzburgu a v nedeľu poldenného výletu do Laxemburgu. Umožnili nám tiež prehliadku letnej školy pre mladých z celého sveta od 12 do 17 rokov.

V čase voľna sme navštevovali múzeá, parky, ale využili sme aj možnosť zaplávať si v historickej plavárni Amelienbad. Ja osobne som stihla navštíviť napríklad Schloss Belvedere, Schönbrunn, Gloriette, Sisi museum, Schmetterlinghaus, Haus des Meeres, Foltermuseum, Kapuzinergruft, Stephansdom, Donauturm, Volksgarten, Botanischen Garten, Hundertwasserhaus. Pri spoznávaní mesta a jeho pamiatok som ocenila cenovo výhodný týždenný cestovný lístok, ktorý mi umožnil neobmedzene využívať šesť liniek metra, sieť električiek, autobusov, ale aj prímestských vlakov.

Ubytovanie v rezidencii Actilingua 

Počas pobytu zohráva dôležitú úlohu aj ubytovanie. Pôvodne som mala bývať v jednolôžkovom apartmáne v ActiLingua rezidencii, ale zmenilo sa to na dvojlôžkovú izbu v študentskom apartmáne, čomu som nakoniec bola veľmi rada. Apartmán bol totiž veľký, dobre vybavený. Môj apartmán bol blízko školy aj centra a navyše som mala super spolubývajúcu z Mexika. Vo vedľajšej izbe bola Ruska a v ďalšej Maďar, takže som nadviazala nové priateľstvá a precvičovala som si nemčinu aj mimo školy.

Program Erasmus+ hodnotím veľmi pozitívne a môj pobyt na škole Actilingua som si veľmi užila. Túto skúsenosť môžem len odporučiť ďalším učiteľom. Verím, že bude prínosom pre všetkých, ktorí sa ho zúčastnia.

OA Martin – Ľubica Mikušová

Prinášame vám skúsenosti, zážitky a hodnotenie študentov, ktorí sa rozhodli pre štúdijný pobyt v zahraničí.

Viac o mne >