Mobilita Erasmus plus pre učiteľov angličtiny v Írsku

Zdravím Vás,

konečne mám čas Vám napísať viac o pobyte v Corku na CEW a zhrnutie mojej stáže English Language Training and Irish Culture:

Motiváciou zúčastniť sa zahraničnej mobility pre mňa bolo:

  • získať praktické zručnosti pre svoju profesiu
  • získať nové kontakty
  • posilniť medzinárodnú spoluprácu mojej školy v budúcnosti
  • výmena skúseností s inými vyučujúcimi
  • obohatiť si svoje sociálne
  • jazykové a kultúrne kompetencie
  • ako aj motivácia do ďalšej práce
  • uspokojenie z vlastnej práce

 

Príprava a priebeh kurzu

Zahraničná mobilita Erasmus plus v rozsahu 60 hodín sa uskutočnila v auguste 2017 a bola spolufinancovaná z programu Európskej Únie. Bola zameraná na vyučovanie angličtiny a spoznanie írskej kultúry. Doobeda sme sa venovali väčšinou práve výučbe – rozoberali sme spôsoby pre výučbu gramatiky, obohatenie slovnej zásoby, porovnanie írskej angličtiny s britskou, učenie výslovnosti a tiež sme rozoberali s čím majú žiaci problémy, častokrát sa to odvíjalo práve od systému ako funguje materinský jazyk. Diskutovalo sa napr. ako a či vôbec cielene vyučovať výslovnosť na školách, odporučili nám literatúru, ale aj my učitelia sme si nacvičovali správnu výslovnosť niektorých typických anglických hlások a naši školitelia nás stavali aj do role žiakov, aby sme precítili to, ako sa naši žiaci cítia, keď sa učia cudzí jazyk. Určitý čas bol venovaný aj vzájomnej výmene medzi učiteľmi, čo bolo nesmierne obohacujúce. Človek tak mohol porovnávať a zistiť, že nie všetko slovenské je zlé. Napr. počet žiakov v jazykovej skupine v Japonsku sa pohybuje okolo čísla 40!

Zaujímavosti írskej kultúry

Čo sa týka írskej kultúry, mali sme prednášky týkajúce sa dejín – najmä obdobia hladomoru, emigrácie a vzťahov s Britániou. Hovorili sme o írskej snahe o samostatnosť, o vzťahu Írska a Únie, o komplikovanej situácii v Severnom Írsku najmä v 20. storočí a teraz. Dozvedeli sme sa napr. ako sa Írsko zmáhalo po katastrofických chvíľach až sa napokon dostalo na druhú priečku v kvalite života v Európe. Dostali sme množstvo tipov, ako aj írsku tému zakomponovať do učebných osnov. Zároveň sme mali možnosť aj veľa vidieť, pretože mali sme prednášku napr. v múzeu, na hrade, v záhradách i aj v tradičnom írskom pube.

Počas víkendov nám škola zorganizovala celodenné výlety, ale aj individuálne. Mali sme záujem vidieť čo najviac, a tak sme navštívili Mohérske útesy, Killarney, Kenmare alebo výrobňu whisky Jameson v neďalekom Mideltone. Veľmi sa mi páčila návšteva Múzea Heritage Centre v meste Cobh, ktoré rozprávalo o téme emigrácie. O tejto téme sa veľa hovorí aj v súčasnej Európe. A príbeh Titanicu je téma, ktorá sa dá krásne rozpracovať aj so žiakmi základnej škôl a môžem ju vďaka môjmu pobytu v Írsku doplniť autentickými materiálmi práve z tejto návštevy. Keď sme hovorili o írskej kuchyni, bol pre nás pripravený obed v reštaurácii a ako menu bolo podávané vianočné írske jedlo. A aj v čase voľna dochádzalo k neustálej interakcii, budovaniu kontaktov a nových priateľstiev. Navzájom sa rozprávalo o živote v našich krajinách a s novými ľuďmi som strávila nezabudnuteľné chvíle.

Jednoznačne tento kurz odporúčam  aj iným učiteľom AJ, ale aj učiteľom geografie, občianskej náuky, dejepisu s dostatočnou úrovňou angličtiny. Ak bude v budúcnosti možnosť, rada sa opäť do CEW vrátim na iný kurz. Vo svojom profesijnom živote som absolvovala 4 metodické stáže a stáž v Corku bola určite jednou z tých hodnotnejších, pričom bola zorganizovaná na vysokej úrovni.

Ďakujem Cambridge Study za to, že na svojom webe mala kurz vypísaný, pretože nie som si istá, či by som v záplave internetových informácií na tento kurz natrafila. Špeciálne ďakujem Vám, p.Smolka, za pomoc, trpezlivosť a odpovede, ktoré ste mi bol ochotný vždy dať na moje otázky.

Mgr. Jolana Madigárová Kubišová

 

 

Prinášame vám skúsenosti, zážitky a hodnotenie študentov, ktorí sa rozhodli pre štúdijný pobyt v zahraničí.

Viac o mne >