Život v Dánsku je pre študentov viac ako atraktívny (2/4)

Život v Dánsku vyžaduje trpezlivosť a komplexné riešenie problémov. Predsa len, si v novej krajine,miesto kde začínaš odznova.

Lietadlo, vlak alebo autobus?

Ak si už cestoval/a lietadlom, je to klasika. Letecké spoločnosti ako Norwegian, Ryanair alebo Wizz Air sú najlepšie. Najbližšie letiská máš v Billunde, v Kodani alebo v Aalborgu.

Do Kodane zo Slovenska je možné ísť aj pomocou RegioJetu, kde spojenie týchto dvoj miest je každý týždeň. Výhodou tohto cestovania je, že je to lacnejšia alternatíva lietadla a dostane ťa priamo do tvojho mesta na Slovensku. Nevýhodou je dlhá cesta a prestupy medzi autobusom a vlakom.

Taktiež môžeš využiť nemeckú nízko-nákladovú autobusovú dopravu FlixBus, ktorej autobusy stoja doslova v každom veľkomeste. Či budeš chcieť ísť z Odense do Kodane, z Budapešti do Bratislavy alebo z Krakowa do Žiliny, máš obrovský výber.

Ako prvé, čo by si mal/a po tvojom príchode, je stiahnúť si aplikáciu DSB a kúpiť si DSB Ung Kort. Je to preukaz, vďaka ktorému kúpiš všetky lístky na vlaky za polovicu. Preukaz môžeš využiť hneď, keď budeš cestovať napríklad vlakom z letiska a naspäť. Keď si kúpiš lístok na vlak, celý deň máš autobusy zdarma v tých mestách, ktorých sa to týka. Nato, aby si mal/a výhodné cestovanie by ti mala stačiť aj ISIC karta. DSB karta platí na 1 kalendárny rok, ale ak by sa ti to pretínalo s novou legislatívou, peniaze ti vrátia.

Na autobusy, MHD a vlaky sa používa karta Rejsekort. Nabiješ si na ňu kredit a prikladáš ju pri vstupe/výstupe do/z autobusu alebo vlaku.

Taxíkmi v Dánsku nie je odporúčané jazdiť, vedia byť naozaj veľmi drahé.

Stránky na ktorých kúpiš výhodné letenky: www.norwegian.com, www.kiwi.com, www.skyscanner.net.

SIM-karta

Na začiatku je dôležité vybaviť si dánsku SIM-kartu spolu s číslom. Ja osobne používam Lebaru. Nikto v Dánsku nezdvíha čísla z iných krajín a preto ti to určite pomôže aj pri hľadaní práce. Na výber je z rôznych paušálových balíčkov a je len na tvojich preferenciách, ktorý si vyberieš.

Čo s voľným časom?

Spoločenský život v Dánsku je všeobecne veľmi drahý. Najdrahšie sú tu reštaurácie. Klasická večera sa pohybuje okolo 300 DKK na osobu. Môžeš využiť aj fastfoody alebo si jedlo uvariť. Za potraviny zaplatíš o niečo viac ako na Slovensku, ale ak nájdeš dobré zľavy a zúžiš výber pre teba najviac vyhovujúcich supermarketov, dokážeš veľmi výhodne ušetriť.

Existuje široká škála možností, ako využiť svoj voľný čas, či už si zvolíš múzeá, parky alebo historické centrá. Ak preferuješ šport, športové centrá ponúkajú študentom rôzne programy a kombinácie športov. Jedna z vecí, ktorá ti nesmie chýbať je bicykel.  Na bicykli tu jazdí väčšina populácie, je to šetrnejšie voči prírode,praktickejšie a hlavne lacnejšie. Najmä v zime 🙂 Zožeň si ho čo najskôr a nezabudni ani na zámok. Pri hľadaní ti pomôže aplikácia DBA, ktorá je ale po dánsky.

Michaela

 

Na našej stránke www.cambridgestudy.sk sa dozvieš všetko potrebné o univerzitách, podmienkach prijatia a s celým procesom ti radi pomôžeme.

Poď študovať do Dánska

 

Prinášame vám skúsenosti, zážitky a hodnotenie študentov, ktorí sa rozhodli pre štúdijný pobyt v zahraničí.

Viac o mne >