Práca v Dánsku – ako hľadať a nezblázniť sa? (4/4)

Dánsky národ ako taký je veľmi samostatný. Študenti pracujú už počas strednej školy a v práci pokračujú aj počas štúdia na univerzite. Tento spôsob života je umožnený aj vám, študentom, ktorí sa prisťahujú do Dánska za štúdiom a chcú sa finančne osamostatniť. Tak ako si nájsť prácu medzi stovkami hľadajúcich študentov?

Poďme sa teda pozrieť na spôsoby, ktorými je možné nájsť si prácu v tejto škandinávskej krajine. Treba si taktiež ale uvedomiť, že práca v Dánsku a jej hľadanie je veľmi individuálny proces a preto je potrebné skúsiť rôzne možnosti. Hlavnými študentskými brigádami v Dánsku sú upratovanie v hoteloch alebo v reštauráciach, umývanie riadov alebo roznášanie novín. Môže sa zdať, že sú to len obyčajné práce, čo vlastne aj sú. Ale ak nevieš po dánsky je to veľmi dobrá príležitosť na štart. Umožňuje ti požiadať si o SU a aj hodinová mzda je celkom atraktívna. Vďaka práci sa môžeš osamostatniť a taktiež si ušetriť na cestovanie alebo iné.

Čo je SU?

SU je nenávratný študijný grant o ktorý si môže študent požiadať keď spĺňa určité podmienky, ktoré sú určené dánskou vládou. Musíš pracovať minimálne 43 hodín/mesiac čo znamená cca 10-12 hodín/týždeň. Viac o tom ako si môžeš požiadať o SU nájdeš v článku na našom blogu Cambridge Study – Štúdium v Dánsku – ako sa naň pripraviť?

Životopis

Veľa ľudí, ktorí študovali v Dánsku pred pár rokmi, odporúča rozdávanie životopisov po reštauráciach, kaviarňach a hoteloch. Tento štýl už nie je veľmi aktuálny, keďže tvoj životopis sa len založí na spodok obrovskej kopy ľudí, ktorí reštauráciu navštívili pred tebou.

Networking nepodceňuj

Na škole, budeš dookola počúvať, že najdôležitejší v kariérnom živote je networking. Taktiež budeš motivovaný si založiť LinkedIn, na ktorom sa môžeš uchádzať o rôzne pracovné pozície. Od začiatku tvojho pobytu musíš byť aktívny/a, komunikovať so spolužiakmi a aj ostatnými ľuďmi v škole. Má to mnoho výhod, byť od počiatku aktívny a vziať iniciatívu do vlastných rúk. Nebudeš sa cítiť sám/a, rýchlo si nájdeš kamarátov, usadíš sa a možno sa ti pritrafí aj práca.

Facebook

Taktiež sú už pár rokov aktívne aj skupiny na Facebooku kde sa uverejňuje práca z daného mesta a čím skôr človek pošle email a zaujíma sa, tým je pravdepodobnejšie, že danú prácu dostane. Ešte pred príchodom do daného mesta si skús vyhľadať tieto skupiny a požiadať o členstvo. Budeš predpripravený/á a hlavne informovaný/á o tom ako to v týchto skupinách funguje. Takéto skupiny existujú taktiež na ubytovanie a podobné.

Internetové stránky

jobindex.dk

Indeed

Tieto spomenuté stránky sú jedny z mála, ak nie jediné, kde je možné nájsť prácu aj pre študentov. Na inzerátoch sú vypísané požiadavky a možnosť zaslať životopis. Určite treba byť odvážny/a a odpovedať aj na ponuky, na ktoré nie si úplne kvalifikovaný/á. Jeden nikdy nevie!

Prvá je škola, potom práca

Ak sa ti podarí práca v Dánsku, treba byť veľmi opatrný v časovom rozmedzí cez ktorý musíš pracovať. Univerzity si začínajú všímať, že veľa študentov pracuje namiesto toho aby chodili na vyučovanie a preto zaviedli dochádzku, ktorá v minulosti neexistovala. Za jeden semester môžeš vymeškať zvyčajne maximálne trikrát z jedného predmetu. Ak budeš mať vymeškaných viac hodín, budú ťa kontaktovať zo školy a z “mestského úradu”. Preto odporúčam zamestnanie, ktoré buď vieš stihnúť pred vyučovaním, je flexibilné podľa vyučovania alebo je možné ho vykonávať podvečer.

Kde som pracovala ja?

Môj osobný príbeh o hľadaní práce v Dánsku je presne taký, pred akým sa vás snažím vyvarovať. Na začiatku môjho štúdia som si vytlačila 150 kópii životopisov a išla som ich rozdávať po reštaurácia, kaviarňach, obchodoch a hoteloch. Samozrejme, že nikto mi naspäť nikdy nezavolal, keďže som bola jedna zo stovky. So slovami “zavoláme vám určite naspäť” alebo “manažér tu dnes nie je” som rýchlo pochopila, že toto nie je tá pravá cesta k úspechu. Práca v Dánsku na takýchto miestach je už väčšinou sprostredkovaná cez pracovné agentúry a preto je rozumnejšie zamerať sa na ne. Navštíviť ich osobne a povedať, že máte záujem o brigádu popri štúdiu.

Moju prvú prácu som si našla vďaka spolubývajúcej, ktorej sa ozval pán na inzerát cez internet. Bola to práca v hotely, ktorá je asi najbežnejšia medzi študentami hlavne v Aalborgu. Túto prácu sme si našli po asi siedmich mesiacoch a boli sme nadšené. Osobne som teda živý príklad, že networking je dôležitý.

Martin

 

Na našej stránke www.cambridgestudy.sk sa dozvieš všetko potrebné o univerzitách, podmienkach prijatia a s celým procesom ti radi pomôžeme.

Poď študovať do Dánska

Prinášame vám skúsenosti, zážitky a hodnotenie študentov, ktorí sa rozhodli pre štúdijný pobyt v zahraničí.

Viac o mne >