Bez znalosti angličtiny je to dnes podstatne ťažšie

Ešte raz Vám ďakujem za individuálny prístup a starostlivosť pri výbere pobytu aj počas neho. Aj vďaka Vám budem na Bristol ešte dlho z láskou spomínať. Škola, jej učitelia, študenti – jednoducho všetci a všetko bolo skvelé! Zoznámila som sa s ľuďmi z najrôznejších krajín a vytvorila si priateľstvá, ktoré mi ešte dlho ostanú. Angličtina bola jediný spôsob komunikácie, takže som mala príležitosti na jej precvičenie viac než dosť. 🙂

Či mi pri hľadaní práce moje zlepšenie (ktoré je citeľné) pomôže nájsť si dobrú prácu ešte neviem posúdiť, pretože som stále v procese hľadania. Ale pravda je už raz taká, že dnes je to bez znalosti angličtiny podstatne ťažšie, takže mi to uľahčuje a otvára cesty. Ďalší certifikát už asi nechcem, ale do UK by som sa rada vrátila, prvý krát v živote som si užívala rozprávať po anglicky a rada by som sa zlepšila tak, aby som mohla rozprávať bez ťažkostí.

Začiatok bol ťažký, kým som si zvykla a nastavila sa, ale zvyšok pobytu bol príjemný. S rodinou som nemala žiadne problémy, dobre sme si rozumeli. Často používali slangovú angličtinu, čiže sa človek priučil aj ďalšíe nové slovíčka. Smelo môžem vyhlásiť, že legendy o “zlom” anglickom jedle nie sú zďaleka pravdivé, mne všetko veľmi chutilo 🙂 Samotný Bristol jej tiež krásny a pestrý, ľahko som si zvykla a dokonca som si ho obľúbila.

Takže v súhrne – dva mesiace, ktoré som na jazykovom pobyte strávila, nie sú ani veľa, ani málo. Pobyt mi dodal na sebavedomí pri rozprávaní, zlepšil a rozšíril slovnú zásobu. Kolektív v škole aj spôsob vyučovania bol výborný – neformálna a priateľská atmosféra.

Každý týždeň nový spoločenský program pre študentov, ktorý pomáha novým študentom prekonať ostych a rýchlejšie sa začleniť. Rovnako dôležité ako škola je aj konverzácia medzi študentami. Každý rozpráva v rámci svojich možností a schopnosti, ale neustálym používaním sa jeho znalosti cibria 🙂 Nestretla som sa pri konverzovaním s nikým, kto by krútil očami nad tým, ako rozprávam, naopak, pozorne ma počúvali a prípadne pomohli. Mimo školy – Bristol je plný priateľských ľudí a nemala som vyslovene zlú skúsenosť.

Takže celému pobytu udeľujem 15 z 10 bodov 🙂

Daniela

Prinášame vám skúsenosti, zážitky a hodnotenie študentov, ktorí sa rozhodli pre štúdijný pobyt v zahraničí.

Viac o mne >